Ketterdam: a bustling hub of international trade where anything can be had for the right price—and no one knows that better than criminal prodigy Kaz Brekker. Kaz is offered a chance at a deadly heist that could make him rich beyond his wildest dreams. But he can’t pull it off alone. . . .
A convict with a thirst for revenge
A sharpshooter who can’t walk away from a wager
A runaway with a privileged past
A spy known as the Wraith
A Heartrender using her magic to survive the slums
A thief with a gift for unlikely escapes

Kaz’s crew is the only thing that might stand between the world and destruction—if they don’t kill each other first.

Six of Crows av Leigh Bardugo kom ut 2015. På svenska heter den Högt spel och kom ut 2016. Leigh Bardugo är en amerikansk författare som debuterade 2012 med Shadow Bone. Hon är känd för sina fantasyböcker för ungdomar, främst de som utspelar sig i den fiktiva världen Grishaverse. Six of Crows är den första boken i en duologi.

Jag hade inte hört talas om den här boken förrän maken köpte den. Såsmåningom hamnade den i Makeutmaningen och den blev april månads bok.

Six of Crows är en spännande och välskriven fantasyroman. Fantasy är inte min favoritgenre, men ibland så klickar det. Och det gör det med Six of Crows. Mycket handlar om karaktärerna. Jag gillar det team som Kaz sätter ihop, med sina egenskapar och agerande så kompletterar personerna varandra och är intressanta att läsa om. Dynamiken mellan dem och att man inte får veta allt om dem, utan att man som läsare ständigt upptäcker nya saker driver berättelsen. Jag upplever Six of Crows som ovanligt spännande för att vara fantasy och det bygger mycket på det okända och att man som läsare inte blir klok på Kaz och vad han planerar. Liknelsen som jag läst på nätet med Ocean’s Eleven är inte helt fel.

I fantasy handlar det om en egen värld, och så även i Six of Crows. Leigh Bardugo har byggt upp en intressant värld i Grishaverse, där f.ö. hennes trilogi också utspelar sig. Speciellt så gillar jag hur man får klura på liknelserna med vår värld, och vilka länder som motsvarar vilka regioner. Underhållande blir också att Leigh Bardugo väver in speciella ord från nuvarande språk (det finns några svenska ord exempelvis). Det verkar lovande i början av boken när det finns kartor med men de är helt värdelösa. En hel del av ställena finns inte med, och detaljer blir oklara. Under läsningen har jag svårt att greppa var de befinner sig, inte minst mot slutet. Jag hade också svårt att få grepp om vilka tekniker de använde och hur det fungerade där de befann sig, och huruvida det är listigt eller inte. Det gjorde att jag skummade igenom vissa detaljer.

Karaktärsteckningen är mycket bra, det är sex stycken antihjältar vi får möta. Boken är uppbyggd med berättelser med olika POV (i tredje person) och det känns som om man gradvis lär känna karaktärerna. Men ändå finns det mycket som överraskar i varje moment, och som läsare får man omvärdera under läsningen. Det är inga genomgoda människor, och det är inte heller en bok som lämnar en med någon lycklig känsla, den är tvärtom ganska mörk.

Under läsningen var jag inte medveten om att Six of Crows kategoriseras som en ungdomsbok. Det fanns ingenting i språk eller handling som för mig var en skillnad mellan en ungdomsbok eller vuxen bok. Six of Crows är lättläst (utom en del detaljer) och har ett bra språk. Ibland är det obegripligt för mig hur man kategoriserar. Målgruppen för Six of Crows anser jag vara bredare än så.

Det här är en duologi så det kan hända att jag läser del två också någon gång. Men maken har inte läst den än, och jag inväntar antagligen det.

Omdöme: Mycket spännande fantasy med paralleller till Ocean’s Eleven
Betyg: 4+

Bloggat om boken har Carolina läser, Tickmicks bokblogg, Boktycke och Scriborecito

Mer om boken kan du läsa här
Förlag: Orions Childrens books
Sidor: 491
Betyg på Goodreads: 4,46 baserat på 269 864 betyg
Hur jag fick tag på den: Lånat av maken
Utläst: 19 april 2020