Easter in Three Pines is a time of church services, egg hunts and seances to raise the dead. 
 A group of friends trudges up to the Old Hadley House, the horror on the hill, to finally rid it of the evil spirits that have so obviously plagued it, and the village, for decades.  But instead of freeing a spirit, they create a new one.  One of their numbers dies of fright.  Or was it murder?  Enter Chief Inspector Armand Gamache and his team from the Surete du Quebec.  As they peel back the layers of flilth and artiface that have covered the haunted old home, they discover the evil isn’t confined there.  Some evil is guiding the actions of one of the seemingly kindly villagers.
 But Gamache has a horror all his own to confront.  A very personal demon is about to strike.
 Easter in Three Pines.  A time of rebirth, when nature comes alive.  But something very unpleasant has also come alive.  And it become clear – for there to be a rebirth, there first must be a death.  

The Cruellest Month av Louise Penny kom ut 2008. På svenska heter den Den grymmaste månaden och kom ut 2013. Louise Penny är en kanadensisk författare med en bakgrund som journalist. Hon debuterade 2005 med Still Life, den första i serien om Three Pines. The Cruellest Month är den tredje boken i samma serie.

Det gick många år mellan att jag läste första och andra boken i den här serien, men när jag väl bestämde mig för att följa Monikas tips om att läsa böckerna under den säsong de utspelar sig så känner jag mig mer motiverad. The Cruellest Month utspelar sig under påsken så jag läste den såklart under påsken.

The Cruellest Month är en välskriven och välkomponerad deckare. Louise Penny har ett fint språk, som är en njutning att läsa. Men ibland blir det nästan lite väl poetiskt. Mysteriet är välkomponerat och klurigt, och för mig är det länge oklart vad som hänt och vem som står bakom. Det är imponerande hur Louise Penny syr ihop trådar och hur saker jag trott hänt i tidigare böcker får helt andra förklaringar. Men det är ändå miljön och människorna som gör den här serien extra läsvärd.

När jag nu läser böckerna lite tätare så är det enklare att komma ihåg och känna igen karaktärerna. I polisteamet är det främst Gamache som jag uppskattar. Han verkar vara en klok person och en sådan polis som väcker förtroende. Jag gillar också Beauvoir. Även om jag nu inser att jag mycket väl kan komma att upptäcka andra sidor fram över i böckerna. Jag tycker mycket om Three Pines som miljö och människorna som befolkar byn är intressanta. Då och då förekommer det skrivningar där det känns som om det kan komma att ha betydelse för kommande berättelser. Att ha Three Pines som återkommande skådeplats är en av de sakerna som jag tycker mest om, men det finns förstås en risk för ”Midsommervarning”…

Det enda jag inte gillar är det där förbaskade Arnotfallet. Men i The Cruellest Month så klarnar i alla fall mer om vad som hänt. Tror jag.

Nästa bok väntar i hyllan, och den utspelar sig under högsommaren så jag har satt upp den på sommarläsningslistan.

Omdöme: Välkomponerat mysterium med härliga karaktärer
Betyg: 4

Bloggat om boken har Bokföring enligt Monika, Fiktiviteter, Johannas deckarhörna, Annikas litteratur- och kulturblogg och Mysterierna

Mer om boken kan du läsa här
Förlag: Sphere
Sidor: 454
Betyg på Goodreads: 4,15 baserat på 53 387 betyg
Hur jag fick tag på den: Hyllvärmare
Utläst 11 april 2020