Tidigare har jag summerat film och TV-serier (säger man så fortfarande?) i samma inlägg som böcker, men 2020 tänkte jag prova att skriva ett separat inlägg där jag skriver lite mer om filmer och serier jag sett. Inte rena recensioner men några kommentarer. om vilka tankar om hur jag upplevt filmen eller serien. I titeln länkar jag till IMDB-sidan om man vill veta mer om handlingen.

Maj

Serier:

Outlander, säsong 4
Såg med maken på DVD

Kommentarer: Direkt efter att vi sett säsong 3 av Outlander började vi på säsong 4 och det kanske inte var det smartaste, för det blev lite väl mycket av samma vara. Även utan att tänka på tidsresandet så blir det lite väl mycket orealistiskt, som i serier av den här typen hamnar huvudpersonerna mitt i historiska skeenden som känns mer och mer märkligt.

Jag gillade att Bree fick en större roll, och jag gillar henne mycket bättre än jag gillar Claire. Serien är välgjord, och den är faktiskt i mitt tycke bättre än böckerna, så någon gång ska vi nog fortsätta se den.

Betyg: 7,0/10

Homeland, säsong 8
Såg själv på SVT Play.

Kommentarer: Homeland är en serie som jag följt från första början och ganska snart blev fast i. Den var otroligt välgjord, och det fanns alltid vändningar som tog mig helt med överraskning i de första säsongerna, och som gav andra perspektiv på vad som hänt tidigare. Den har alltid varit aktuell, ibland med kuslig precision (inte minst politiskt). När säsong 7 slutade trodde jag inte det skulle bli någon mer säsong, och blev rätt överraskad. Med viss tvekan såg jag fram mot den allra sista säsongen.

Homeland säsong 8 är fortfarande en välgjord produktion men den går lite på tomgång om man jämför med den tidigare höga standarden. Det är något som fattas, och jag halkar efter i tittandet, eftersom jag inte riktigt kan uppbåda något engagemang i historien. Det politiska spelet är behållningen, fast ändå saknas något. Claire är som Claire är, och det är tröttsamt. Samtidigt kan man inte låta bli att faktiskt tycka om henne. Och tycka synd om henne.  Det jag absolut inte förstår är hennes icke-existerande relation till dottern. Hon som en gång i tiden gjorde allt för henne.

Nu kan man tro att jag skulle ge ett lågt betyg när jag skrivit vad jag inte gillade. Men det ska tas i relation till att det här en gång i tiden var en av mina absoluta favoritserier. Då blir man låta rätt besviken, även på en säsong som var långt i från den bästa. Nu är serien slut, och jag är lite sugen på att se om den.

Betyg: 7,5/10

Normala människor, säsong 1
Såg med maken på SVT Play

Kommentarer: Maken köpte och läste Sally Rooneys bok förra året. Både han och jag ville passa på att se serien när den nu fanns på SVT Play. Boken kanske jag ändå läser senare.

Normala människor är en typ av serie som egentligen inte har något tempo alls. Men det finns en charm med det också. Visst händer det dramatiska saker, men det är också väldigt mycket vardagsliv för de här ungdomarna. Jag vet inte om jag tycker om karaktärerna men jag tycker om hur de tecknas, med fel och brister. Ibland har jag bara lust att ruska om dem. Jag håller också med om att kärleken och sexet beskrivs väldigt naturligt och respektfullt.

Serien gör nedslag i olika tider i deras liv, och mycket har hänt mellan avsnitten. Det är ett ovanligt drag, inte minst för det inte är några tillbakablickar utan man får läsa en hel del mellan raderna. Men det fungerar alldeles utmärkt. Miljön är också ett plus, jag blir nyfiken på Irland (igen).

Normala människor är en riktigt bra serie, men det är något som saknas, kanske i tempo, som gör att det inte blir högsta betyg.

Betyg: 8,0/10

Naughts and Crosses, säsong 1
Såg med maken, på HBO

Kommentarer: Jag hade aldrig hört talas om den här serien innan maken sa att han var sugen på att se den. Inte heller kände jag till boken som den baseras på. I princip hade jag inga förväntningar på den när vi började titta.

Det absolut starkaste i Naughts+Crosses är grundkonceptet. Det är en framtidsskildring i en alternativ värld där Afrika invaderat Storbritannien (ja, de heter något annat i serien, men redan från kartan i början är det klart vad det anspelar på). Det har skapat ett samhälle där de med afrikansk härkomst är den härskande eliten, medan urinvånarna är undertryckta och fattiga. Givetvis så är det grogrund för maktmissbruk och uppror.

Det här alternativa scenariet blir mycket effektfullt på bild och jag blir överraskad hur många tankar en del scener väcker, exempelvis från en fest där alla gästerna är ”Crosses” och alla servitörerna/tjänarna är ”Naughts”. Givetvis så går det hela ut på att sätta fingret just på rasism, och de skillnader vi tror oss se beroende på hudfärg.

Tyvärr så saknar jag en del i serien. Karaktärerna är intressanta i början, men både de och historien går lite på tomgång, med många upprepningar. Det är många dramatiska händelser, men ändå en brist på dramaturgi. Skådespelarna är av varierande kvalitet – en del bra, en del …. mindre bra. Jag saknar också den verkliga kemin mellan Sephy och Callum som ska övervinna allt.

Betyg: 5,5/10

 

Filmer:

Jakten på det gyllene slottet
DVD med maken och sonen

Kommentarer: Den här hamnade fel i aprilinlägget först…

Precis som Bergakungen så var det här en film som maken önskade sig och fick till födelsedagen. Sonen valde den som sin lördagsfilm.

Det här är en uppföljare till Bergakungen, och tja, det hade varit bättre med lite mer substans… Slottet som Espen och Kristin och Espens bröder är på jakt efter heter Soria Moria, och berättelsen om Soria Moria är en norsk folksaga. I filmen verkar man ha tagit delar av den berättelsen. Även om Espen fortfarande är en charmig hjälte (mot sin vilja) så blir berättelsen för tunn. Tyvärr saknas också en del av humorn från den första filmen tycker jag.

Betyg: 3,5/10

 

Tyskungen (Fjällbackamorden)
Såg med maken och sonen, på DVD

Kommentarer: Vi hittade sex filmatiseringar av Camilla Läckbergs böcker för en billig penning, och den här sommaren kommer det att behövas filmer så vi slog till. Jag valde den första som lördagsfilm.

Vi har sett Tyskungen tidigare, men förmodligen när den var rätt ny, och jag mindes bara bitar av historien (och förmodligen mest från boken).

Det är en enkel deckarhistoria, med vissa poänger. Den största behållningen är just att den är baserad på en bok jag läst (med vissa ändringar förstås). Berättelsen kunde vara mer utvecklad, det är delar som jag gärna fått veta mer om. En behållning är den norska skådespelaren Jakob Oftebro som jag sett i flera filmer och gillar.

Vi kommer förstås att fortsätta se den här serien av filmer.

Betyg: 5,5/10

Ad Astra
Såg med maken, på DVD

Kommentarer: Den här filmen hade maken fått till födelsedagen och valde som film en lördag i april.

Jag hade läst positivt om den här filmen inne hos Bokföring enligt Monika, och jag får erkänna att det gjorde att jag hade vissa förväntningar på den.

Det jag hade läst om den hade jag tydligen inte läst noga, för jag blev förvånad över tempot. Eller bristen på tempo? Nej, bristen på action är nog bättre uttryckt. Jag blev rätt fascinerad över berättelsen, och det nästintill hypnotiska sätt som den berättas på. Bitvis känns den mer filosofisk än något annat. Brad Pitt gör en lysande insats här, vilket förvånar mig. Allt stämmer, minspel, kroppsspråk och röst. Jag tror på honom.

Det är ändå en science fiction film och de brukar vara bättre än filmer i en del andra genrer på att vara ”realistiska” med avseende på logik och fysik. På slutet av Ad Astra blir det en hel del som inte alls stämmer, inte minst för att de befinner sig ute i rymden där fysikens lagar är annorlunda. Det skapar en viss frustration. Historien är också rätt förvirrande, och man lämnas med en hel del frågetecken.

Betyg: 7,0/10

Sameblod
Såg med maken och sonen, på DVD

Kommentarer: Vi såg Sameblod tillsammans när den var rätt ny. Nu hade sonen en skoluppgift kopplad till filmen, så när det var hans tur att välja lördagsfilm blev det den här.

Sameblod är en välgjord film som både är stillsam (reflekterande) och dramatisk. Den väcker många tankar och funderingar kring utanförskap och rasism. Ja, det finns scener som gör mig rätt upprörd. Och scener som är mest vackra. Men också en hel del pinsamt jobbiga scener, som jag den här gången inte ens orkar se…

Sameblod började som en kortfilm och jag har sett den också. Den är bara nutidsscenerna, medan man i den långa filmen byggde på med bakgrundshistoria. Sameblod är bra och sevärd.

Betyg: Inget betyg då detta är filmer jag sett förut.

Once upon a time… in Hollywood
DVD med maken och sonen

Kommentarer: Jajamen, ytterligare en film jag läst om hos Bokföring enligt Monika. Och så fanns den för extrapris på ICA och blev inköpt. Jag valde den som lördagsfilm.

Jag hade helt missat att notera den här filmen (medan ungdomarna i familjen mycket väl kände till den) trots Oscars och annat. Jag följer inte Quentin Tarantios produktion även om jag sett en och annan film av honom. Pulp Fiction tyckte jag var väldigt bra, men det är ju nu rätt många år sedan…

Once upon a time … in Holllywood passar personer som gillar film, har viss koll på gamla filmer eller kändisar. Eller musiken och dåtidshändelser. Eller bara tycker konceptet är underhållande. För det är det. Jag gillar verkligen sättet som man blandar fakta med fiktion och alla blinkningar till filmer, fenomen och personer. Det blir en nostalgikänsla, även för en som inte var med. Mer än en gång så kommenterar någon av oss något med ”jamen det där måste ju vara…” och jag kollar upp en del saker. Vi får också möjlighet att lära sonen ett nytt begrepp – spagettivästern. Filmen är lång (2 h 40 min) vilket brukar avskräcka mig. Men i det här fallet märks det inte, det är inte många minuter som uppmärksamheten sviker.

Det är riktigt många kända skådespelare i filmen, och det är bra insatser. Brad Pitt tycker jag (igen…) är riktigt bra! Sen är det slutet. Typiskt Tarantino på många sätt. Och faktiskt så gillar jag slutet! Trots att det på många sätt är ”over the top”.

Betyg: 8,5/10

Summering: Det har blivit en hel del sett i maj också, även den här gången en effekt av mindre resande och färre aktiviteter. Maj brukar ju också handla om Eurovision och det blev inget. Kvaliteten har varit varierande, men det har definitivt funnits höjdpunkter. Jag hoppas på ännu mer i sommar!