A woman has to be tough as steel up here. You can’t count on anyone to save you and your children. You have to be willing to save yourselves.
Thirteen-year-old Leni is coming of age in a tumultuous time. Caught in the riptide of her parents’ passionate, stormy relationship, she dares to hope that Alaska will lead to a better future for her family, and a place to belong. Her mother, Cora, will do anything and go anywhere for the man she loves, even if it means following him into the unknown.
As Leni grows up in the shadow of her parents’ increasingly volatile marriage, she meets Matthew. And Matthew – thoughtful, kind, brave – makes her believe in the possibility of a better life . . .

The Great Alone av Kristin Hannah kom ut i början av 2018. På svenska heter den Himmel över Alaska och kom ut i november 2019. Kristin Hannah är en amerikansk prisvinnande författare som kommit ut med 23 böcker. Hon debuterade 1991 med A Handful of HeavenThe Great Alone, som är hennes 23 bok, har vunnit flera utmärkelser och det verkar planeras en filmatisering.

The Great Alone är en av böckerna i Makeutmaningen, och jag valde den som mars månads bok. Jag har läst en bok av henne tidigare, The Nightingale, som ingick i förra årets Makeutmaning.

The Great Alone är en vacker berättelse. Jag tycker om Kristin Hannahs sätt att berätta en historia, med ett finstämt språk och omsorg om karaktärerna. Tyvärr läste jag den under en period i mars när jag hade svårt att koncentrera mig på läsning överhuvudtaget, och The Great Alone lyckades inte distrahera mig tillräckligt. När jag hade möjlighet att läsa mer fokuserat så växte boken. Slutet på berättelsen berörde mig och var vackert på något vis. The Great Alone är också en bok som jag tänkt på en del efter läsningens slut. Den visade på mycket av komplexiteten i föräldraskap och hur man som förälder påverkar sina barn, både i vad man gör och vad man inte gör.

The Great Alone innehåller många spektakulära naturbeskrivningar, och det är inte utan att jag blir lockad att åka till Alaska, trots att det verkar vara en tuff miljö. Naturen blir också naturligt en stor del av historien. Även om det är vackert, så är det lite för många och detaljerade beskrivningar för min smak, vilket bidrar till att jag tappar fokus då och då. Trots att Kristin Hannah är en bra berättare så förlorar hon sig i för många detaljer. Bitvis var det så mycket elände att det var svårt att ta in, och det kändes som om det aldrig skulle ta slut. Inte så att man inte ska kunna läsa om elände, men det var som om berättelsen började om och om.

En styrka med The Great Alone är karaktärerna. De är intressanta människor och tecknade med stor omsorg. I synnerhet är det huvudkaraktären Leni och hennes mamma som lever kvar hos mig efter att jag avslutat läsningen. Deras relation är en av många komplicerade föräldra-barn-relationer i boken, och man kan inte döma någon av dem.

Det kan nog hända att jag läser något mer av Kristin Hannah i framtiden. Nästa bok ska tydligen komma i februari 2021.

Omdöme: Vackert och sorgligt familjedrama i en dramatisk miljö.
Betyg: 4

Bloggat om den svenska utgåvan av boken har Johannas deckarhörna, Bokhyllan i Pepparkakshuset, hyllan och malins bokblogg

Mer om boken kan du läsa här
Förlag: Macmillan
Sidor: 438
Betyg på Goodreads: 4,33 baserat på 333 193 betyg
Hur jag fick tag på den: Lånat av maken
Utläst: 27 mars 2020