Sommaren står i full blom då Therese anländer till den anrika gården Brunstorp i Småland. Här ska hon bo några månader för att skriva klart sitt bokmanus om svensk historia. Men än så länge är dokumentet i datorn pinsamt tomt.
150 år tidigare bodde Agnes på samma plats. I hopp om att förbättra faderns vintillverkning söker hon sig till det närbelägna Gustavshill som är känt för sina goda viner och rika vinbärsskördar. Jakten på det perfekta receptet blir snart början på ett helt nytt liv.

Falska toner och söta vinbär av Ewa Klingberg hade recensionsdag igår, 19 maj 2020. Ewa Klingberg är en svensk författare som debuterade som romanförfattare 2016 med Manglade dukar och vikta servetter, den första boken i Huskvarnaserien. Hon skriver romaner såväl som noveller för veckopressen. Under 2019 gav hon ut fyra böcker i en serie om Begravningsbyrån Tranan och två till är att vänta 2020. Falska toner och söta vinbär är den femte och avslutande boken i Huskvarnaserien.

Jag har läst alla böcker av Ewa Klingberg som hon gett ut sedan den första delen i den här serien. När jag såg att det skulle komma ut ytterligare en hamnade den på önskelistan. Förlaget var vänligt nog att skicka ett exemplar.

Falska toner och söta vinbär är en lättsam feelgood med fin känsla. Det är den typ av berättelse som jag gärna läser i dessa dagar. Faktum är att jag sträckläste Falska toner och söta vinbär under ett dygn. Jag brukar inte vara så intresserad av historiska romaner, men Ewa Klingberg är bra på att skriva om människor som levde för länge sedan, i ett annat samhälle. Berättelsen om Agnes väcker min nyfikenhet och gör att jag lockas att läsa vidare. Under läsningen av Falska toner och söta vinbär får jag den mysiga och glada känslan som jag tycker man ska få av feelgood och det är mycket trevlig läsning.

I Falska toner och söta vinbär är det, som i alla böcker i den här serien, kvinnorna som står i centrum, både i nutidshistorien och i den ”historiska” delen. Det är en komponent som jag uppskattar i hela serien. Jag tycker mer om Agnes än Therese men det kan bero på att Agnes historia är mer intressant. Vad gäller Therese yrke så är det några stycken om hennes profession som jag inte tycker är trovärdiga (och ja, jag jobbar i den branschen…), och i delen om hennes skrivande och i relationen till Joakim tar hon en märkligt undergiven roll yrkesmässigt.

Jag tycker om karaktärerna i den här serien och i Falska toner och söta vinbär får man återse de flesta av dem. En del bands ihop, och det blir som en ”prequel” i relation till de andra böckerna. Det tyckte jag om, även om det gjorde att jag gradvis började inse att det här kunde vara sista boken i serien. Jag tycker också om miljöerna, Huskvarna med omgivningar är fint beskrivna, och jag får lust att besöka området.

Det är med sorg jag inser att det här är sista delen i Huskvarnaserien som jag verkligen tycker om! Givetvis kommer jag att fortsätta läsa böcker av Ewa Klingberg.

Omdöme: Lättsam härlig feelgood i svensk sommarmiljö
Betyg: 4

Mer om boken kan du läsa här
Förlag: Historiska media
Sidor: 341
Betyg på Goodreads: 4,00 baserat på 4 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar
Utläst: 16 maj 2020