Gun Love av Jennifer Clement

‘My mother called anyone or anything that seemed alone, or ended up in the wrong place, a stray. There were stray people, stray dogs, stray bullets, and stray butterflies.’
Fourteen-year-old Pearl France lives in the front seat of a broken down car and her mother Margot lives in the back. Together they survive on a diet of powdered milk and bug spray, love songs and stolen cigarettes.
Life on the edge of a Florida trailer park is strange enough, but when Pastor Rex’s ‘Guns for God’ programme brings Eli Redmond to town Pearl’s world is upended. Eli pays regular visits to Margot in the back seat, forcing Pearl to find a world beyond the car. Margot is given a gift by Eli, a gun of her own, just like he’s given her flowers. It sits under the driver’s seat, a dark presence…

Gun Love av Jennifer Clement kom ut 2018. På svenska kom den ut med samma titel 2019. Jennifer Clement är en amerikansk-mexikansk författare som debuterade som poet i början av 1990-talet. Hon har gett ut fyra romaner, flertalet diktsamlingar och är översatt till över 30 språk. Gun Love är hennes fjärde roman. Hon är även den första kvinnliga presidenten i PEN.

Under Svenska Deckarfestivalen i höstas så träffade jag Christoffer Carlsson. Han frågade mig om boktips, och jag frågade honom motsvarande fråga. Då rekommenderade han Gun Love. Jag kollade upp den och satte omedelbart upp den på önskelistan. Sen fick jag den till julklapp, och i februari var det dags att läsa den.

Gun Love är en tragisk och sorglig berättelse, men samtidigt också mycket vacker. Jennifer Clement har ett fantastiskt språk, som skapar eftertanke, och det är främst det som gör Gun Love till något extra. Gun Love var inte en bok som jag sträckläste, jag var tvungen att då och då ta pauser för att verkligen fundera över vad jag läste och låta berättelsen landa. Det är mycket som är underförstått i Gun Love, vilket jag tycker mycket om då det ger utrymme för fantasi och tankar. Gun Love är en läsvärd och tänkvärd berättelse som gör stort intryck.

Gun Love är (förstås) är satt i en miljö som jag starkt förknippar med USA, och jag tycker Jennifer Clement får fram miljön och stämningen på ett bra sätt. Människorna som befolkar berättelsen är säregna i utkanten av samhället som samlas i en trailer park, de är ”white trash” (som det så hemskt benämns). Centralt i Gun Love är också det amerikanska förhållningssättet till vapen, som för alltid kommer att vara obegripligt för mig, vilket gör att jag tror inte berättelsen hade kunnat utspela sig någon annanstans. Miljön känns välbekant men ändå annorlunda.

Karaktärerna i Gun Love är var och en tecknad med eftertanke. Pearl är en speciell karaktär, starkt präglad av sin uppväxt och sitt utseende (det dröjer dock en bra bit in i boken innan jag inser det. Gradvis får man reda på saker om Pearl och hennes mamma, och det är ingen kronologi utan sprängs in här och var. En del förklaras egentligen aldrig utan lämnas till till läsarens fantasi. Hon är en karaktär som jag tycker om men också har svårt att förstå. Men hennes livshistoria berör verkligen.

Jag hade inte hört talas om Jennifer Clement tidigare trots att hon verkar vara en välkänd författare. Jag skulle gärna läsa mer av henne.

Omdöme: Tänkvärt om utsatthet, ensamhet och trygghet med fantastiskt fint språk.
Betyg: 5-

Bloggat om boken har Littermentärt, Litteraturkvalster, Breakfast Bookclub och Textvärt

Mer om boken kan du läsa här
Förlag: Vintage
Sidor: 229
Betyg på Goodreads: 3,76 baserat på 3 167 betyg
Hur jag fick tag på den: Julklapp 2019
Utläst: 16 februari 2020

5 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.