En svårt misshandlad kvinna kommer till akuten på Hudiksvalls sjukhus. Hon vägrar säga vem hon är och vad som har hänt. Det blir snart uppenbart att misshandeln inte är det enda som plågar kvinnan …
Johan Rokka och Janna Weissmann är kollegor vid Hudiksvallspolisen. Relationen mellan dem är sval efter att han en gång för alla har gett upp hoppet om att de ska bli mer än kolleger. Men när Janna utsätts för flera attentat kan Rokka inte låta bli att bli känslomässigt engagerad och deras liv flätas samman igen. Snart visar det sig att det finns ett samband mellan attentaten mot Janna och patienten med de allvarliga symptomen. Ett samband med konsekvenser som når långt utanför idylliska småstaden Hudiksvall.

Ett enda andetag av Gabriella Ullberg Westin kom ut i april 2020. Gabriella Ullberg Westin är en svensk författare som debuterade 2014 med Ensamfjäril, den första boken i serien Morden i Hudiksvall. Hennes böcker ges idag ut i sex länder. Ett enda andetag är en den sjätte delen i serien Morden i Hudiksvall.

Jag har läst alla Gabriella Ullberg Westins böcker, ända från Ensamfjäril i den första självutgivna utgåvan. Det här är en av mina favoritserier bland svenska deckare, och när jag såg att det skulle komma en sjätte del så åkte den omedelbart upp på önskelistan. Förlaget var vänligt nog att skicka ett recensionsexemplar, och så snart jag läst ut boken som jag höll på med så började jag på den här.

Ett enda andetag är en välskriven och lättläst deckare. Jag slukade den på ganska kort tid, trots att jag när jag började på den egentligen kände mig för trött för att läsa (!). Med Ett enda andetag återfick jag läsflytet. Temat i Ett enda andetag är obehagligt tidsaktuellt, då en stor del av berättelsen handlar om hotet av en pandemi. Ändå var det inte för tung läsning, utan tvärtom. Gabriella Ullberg Westin skriver bra och moderna deckare med högt tempo, och Ett enda andetag är en riktigt bra sjätte bok. Dessutom utspelar sig den i Hudiksvall, och jag tycker det är en styrka med böckerna i den här serien. Ännu ett plus är att för oss som följt den här serien från början ger Ett enda andetag en välkommen inblick i en av huvudkaraktärernas bakgrund.

Efter att ha läst alla böcker i den här serien så känns huvudpersonerna som gamla bekanta. Jag gillar hur Johan Rokka utvecklas, han är en annan person än när han anlände till Hudiksvall fast ändå samma i grunden. Jag var lite bekymrad över hans utveckling och hans och Jonnas relation i förra boken, men i Ett enda andetag känns det trovärdigt. Men vad gäller karaktärerna så är det framförallt det starka fokuset på Jonna och hennes bakgrund som gör att jag sveps med i berättelsen. Äntligen! Jag brukar kunna ha starka synpunkter på hur mycket huvudkaraktärerna blir inblandade i ”mysteriet” men under läsningen av Ett enda andetag tänker jag ovanligt lite på det.

Det är i viss mån med kluvna känslor jag läser om en pandemi när så många andra tankar i vardagen handlar om detta. Naturligtvis skrevs Ett enda andetag innan covid-19 kom till allmänhetens kännedom, men diskussioner om pandemier har funnits länge, och de förekommer titt som tätt i litteratur och filmer. Jag tycker Gabriella Ullberg Westin har fått till en modern berättelse utan att spela på folks oro. Stundvis blir det lite för mycket av ”galna vetenskapsmän” och konspirationsteorier för min smak, men samtidigt så är det naturligtvis så att i händerna på en enda fel person kan det få förödande konsekvenser, och det lämpar sig för en deckare. Det är några saker på slutet som jag undrar om det fungerar när det gäller ett virus, men för att inte spoila går jag inte in på detaljer.

Jag hoppas förstår på flera böcker i den här serien och om jag förstått Gabriella Ullberg Westin rätt på sociala medier har hon kontrakt för flera böcker. Hurra!

Omdöme: Välskriven och lättläst Hudiksvallsdeckare med modernt tema.
Betyg: 4

Mer om boken kan du läsa här
Förlag: Harper Collins Nordic
Sidor: 301
Betyg på Goodreads: 4,29 baserat på 7 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar
Utläst: 24 april 2020