The great traction city London has been skulking in the hills to avoid the bigger, faster, hungrier cities loose in the Great Hunting Ground. But now, the sinister plans of Lord Mayor Mangus Crome can finally unfold.
Thaddeus Valentine, London’s Head Historian and adored famous archaeologist, and his lovely daughter, Katherine, are down in The Gut when the young assassin with the black scarf strikes toward his heart, saved by the quick intervention of Tom, a lowly third-class apprentice. Racing after the fleeing girl, Tom suddenly glimpses her hideous face: scarred from forehead to jaw, nose a smashed stump, a single eye glaring back at him. ”Look at what your Valentine did to me!” she screams. ”Ask him! Ask him what he did to Hester Shaw!” And with that she jumps down the waste chute to her death. Minutes later Tom finds himself tumbling down the same chute and stranded in the Out-Country, a sea of mud scored by the huge caterpillar tracks of cities like the one now steaming off over the horizon.

Mortal Engines av Philip Reeve kom ut 2001. På svenska kom den ut 2006 som De vandrande städerna. Philip Reeve är en brittisk författare som debuterade 2001 med Mortal Engines. Han var under många år manusförfattare/producent/regissör av lågbudgetfilm, och han har illustrerat över 40 barnböcker. Han har skrivit över 20 böcker, de flesta för barn och ungdom. Mortal Engines är en ungdomsbok, och den första i en kvartett. Den filmatiserades 2018 i regi av Christian Rivers och med manus av Peter Jackson.

I maj förra året såg vi filmen Mortal Engines, som jag tyckte var riktigt snygg gjord. Boken hamnade i Makeutmaningen 2019/2020 och den blev februari månads bok.

Mortal Engines är en underhållande steampunk i en postapokalyptisk värld. Min känsla när jag läser den är att den flirtar med diverse sagor/myter och med många andra romaner, främst inom fantasy. Fast den är utkommen redan 2001, så kanske det är andra som inspirerats av den? Helt originell upplever jag bilden av städerna som på något (oklart) sätt blivit komprimerade i fler lager till en slags piratfartyg med hjul som äter andra städer. Men det är inte bara action – bakom huvudberättelsen så finns det många lager om maktgalenhet och familje- och vänskapsband som gör att Mortal Engines väcker en del tankar. Jag hade visserligen svårt att komma in i boken, men efterhand så drogs jag med allt mer. Några scener på slutet var starka berörde mig mycket.

Det brukar inte alltid vara till fördel att ha sett en film först men i det här fallet upplevde jag det som en fördel. Det var svårt att få ihop bilden av städerna och världen de befinner sig om från boken, och den innehöll bitvis en hel del ord som jag inte hade grepp om. Då var det bra att ha sett filmen, så att jag hade en färdig bild av städerna (trots skillnader mellan film och bok).

Min bild av karaktärerna färgades mycket av filmen också, trots att det fanns skillnader. Även händelseförloppet skiljer sig bitvis, och det gjorde exempelvis att jag blev mer berörd av boken än av filmen. Det är ingen karaktär som fastnat starkt men Thaddeus, Tom och Hester är de mest intressanta. En del av Hesters karaktär bygger på hennes vanställda utseende. Där kan jag tycka att man fegat ur vad gäller filmen och gjort henne knappt vanställd alls. En hel del blir mer begripligt i boken när man har en Hester som lemlästats så brutalt.

Även om Mortal Engines var bitvis underhållande läsning så har jag ingen större längtan efter att fortsätta läsa serien.

Omdöme: Underhållande postapokalyptisk steampunk.
Betyg: 4-

Bloggat om boken har Old Adult Reads Young Adult, Boklunga och Bokkoll.se

Mer om boken kan du läsa här och här
Förlag: Albert Bonniers förlag
Sidor: 366
Betyg på Goodreads: 3,78 baserat på 45 832 betyg
Hur jag fick tag på den: Lånat av maken
Utläst 8 februari 2020