Från Ugglan & Boken: Varje tisdag kommer jag att publicera en trio böcker på ett visst tema, och du är varmt välkommen att delta! Knåpa ihop din egen trio, lämna din länk här i kommentarsfältet och hoppa runt på andra deltagares bloggar och ta del av spännande tips. Alla teman finns bestämda i förväg och går redan nu att läsa här (och via länk på Ugglan & bokens startsida). 

Temat vecka 16 är: Starka kvinnor (knytblusens dag den 13 april)

Många böcker som jag läser innehåller kvinnliga karaktärer, och många får nog karakteriseras som ”starka”. Själv har jag lite problem med den benämningen eftersom det implicerar att det är något ovanligt att kvinnor är starka. Men här kommer tre exempel på unga starka kvinnor från litteraturens värld.

  1. Maj i trilogin av Kristina Sandberg är en kvinna av sin tid. Den utspelar sig i Jämtland, Ångermanland och Medelpad från slutet av 30-talet till 70-talet. Maj är uppfostrad till att vara hemmafru och det präglar hela hennes liv. Att föda ett barn är den första i serien.
  2. Flickan som växer upp till kvinna i Hon är inte jag av Golnaz Hashemzadeh kommer som liten till Sverige från Iran med sina föräldrar. Till landet där alla får vara fria och den man vill. Hon läser, presterar och ska bli något i det svenska samhället. På ytan lyckas hon, men till vilket pris?
  3. Miira i boken med samma namn av Eija Hetekivi Olsson är född av finlandssvenska föräldrar och uppvuxen i Göteborgsförorterna Gårdsten och Bergsjön. Hon ska äntligen få börja gymnasiet, naturvetenskaplig linje, och hon är den enda från sin klass som sökt sig dit. Kulturkrocken mellan hennes vardag och gymnasiet är fullständig. Med en brinnande vilja försöker hon slå sig fram genom hindren i ett segregerat system .