Under en exklusiv svensexa på den franska rivieran hamnar den svenske medborgaren Amir Yasin mitt i ett blodigt attentat och blir frihetsberövad, misstänkt för mord. Efter flera terrordåd har stämningen hårdnat i Europa, och den ärelystne domaren Philippe Duvernoy driver den franska brottsutredningen med järnhand.
Jakten på attentatsmännen spänner över flera länder, och i Haag blir den svenska åklagaren Esther Edh och hennes färgstarka italienska chef Fabia Moretti engagerade i fallet. Vem är Amir Yasin och vad hände egentligen i baren i Juan-les-Pins? Det komplicerade ärendet präglas snart av maktspel och nationellt revirtänkande.
Isolerad från sin familj i Stockholm kämpar Amir Yasin förtvivlat för upprättelse, men framför allt för att överleva i Fleury-Mérogis, ett av Europas största och mest brutala fängelser.

Ett högre syfte av Malin Thunberg Schunke kom ut i maj 2019. Malin Thunberg Schunke är docent i straffrätt vid Uppsala universitet. Hon intresserade sig för hur den nationellt präglade straffrätten höll på att globaliseras och sin avhandling skrev hon om gränsöverskridande brottsutredningar inom EU. Hon är bosatt i Hannover med sin familj och de har ett sommarhus på Sardinien. Hon debuterade med Ett högre syfte som är den första i en serie om den svenska åklagaren Esther Edh och hennes italienska chef på Eurojust Fabia Moretti. Den andra boken, De rättslösa, kommer ut i maj 2020.

Jag har varit nyfiken på Ett högre syfte ett längre tag, men när den vann Svenska Deckarakdemins pris för årets deckardebut 2019 så bestämde jag mig för att definitivt läsa den. Hon hamnade också i min Boktolva. Ändå dröjde det till mars i år innan jag läste den.

Ett högre syfte är en mycket spännande och välskriven deckare. Den har en snyggt uppbyggd och intressant intrig med många bottnar och överraskningar. Tempot är högt, och det är en riktig bladvändare. Jag kunde inte sluta läsa, och sträckläste den på två dagar. Intrigen kändes på många sätt högaktuell. Flera gånger så funderade jag på de fördomar som färgar oss, och hur jag skulle reagerat om jag varit någon av personerna i Ett högre syfte. Det märks att det här är Malin Thunberg Schunkes expertområde och Ett högre syfte är också lärorik. En imponerande debut!

För att gilla en deckare så handlar det för mig, utöver en vettig nivå på språket, mycket om karaktärerna och ”mysteriet”. Jag gillar flera av karaktärerna, i synnerhet Ester, Amir och Manfred, och det bidrar till att mitt intresse hela tiden hålls uppe. De känns verkliga och intressanta. Några av de andra karaktärerna blir beskrivna med lite väl mycket schabloner, som exempelvis Fabia. Det blir mycket yta och överdrifter, som en extrem bild av en italienska. Men samtidigt så anar man att det finns något där under som kan utvecklas i kommande böcker.

Ett högre syfte har en spännande handling som hela tiden håller mig fängslad. Då och då så blir det lite för mycket ”föreläsning” om fakta, men inte så att jag tappar intresset och inte så att tempot går förlorat. Det är en tänkvärd historia om EUs styrkor som också blir svagheter, inte minst när det gäller mänskliga rättigheter. Som läsare får man ökad kunskap om skillnaden i rättssystem. Mer än en gång tvingas jag också fundera över hur jag hade agerat om Amir varit en av mina vänner. Berättelsen har dessutom gott om twistar och överraskar mer än en gång.

Jag kommer definitivt att vilja läsa del två som kommer ut i maj!

Omdöme: Välskriven deckare i internationell miljö i högt och spännande tempo.
Betyg: 4+

Bloggat om boken har Johannas deckarhörna, Nilmas bokhylla, Boklysten och Olivias deckarhylla

Mer om boken kan du läsa här.
Förlag: Piratförlaget
Sidor: 347
Betyg på Goodreads: 3,59 baserat på 88 betyg
Hur jag fick tag på den: Lånat av en vän
Utläst 7 mars 2020