Tidigare har jag summerat film och TV-serier (säger man så fortfarande?) i samma inlägg som böcker, men 2020 tänkte jag prova att skriva ett separat inlägg där jag skriver lite mer om filmer och serier jag sett. Inte rena recensioner men några kommentarer. I titeln länkar jag till IMDB-sidan om man vill veta mer.

Mars

Serier:

Jills veranda
Såg själv på SVT-Play

Kommentarer: Det här är ju inte en ”serie” i kanske ordets vanliga bemärkelse, men det är den TV-serie som jag följer allra trognast. Har sett alla avsnitt sen starten 2014, och en ny säsong är en högtidsstund. Country är min favoritgenre vilket förstås gör sitt till, och Jills sångröst berör mig alltid. Vi har varit på mer än en konsert med Jill Johnson kan man säga 😉

De olika säsongerna har haft olika kvalitet och avsnitten varierar också. Det hänger mest på kemin mellan Jill och besökaren, mer än vad det hänger på om jag känner till artisten innan eller inte. I den här säsongen kändes inte låten personerna hade med sig alltid relevant, och bucketlistkonceptet har blivit lite urvattnat. Det känns ibland mer som att produktionen styr mer än artisten och Jill.

Höjdpunkten i årets säsong var faktiskt första avsnittet, med Miriam Bryant. Det var en bra växelverkan mellan henne och Jill, det var intressant tema, och deras röster klingade otroligt fint ihop. I avsnitten med Slowgold, Loney Dear och Shima Niavarani blev jag positivt överraskad av musiken. Avsnittet med Mikael Wiehe var otroligt stelt och i avsnittet med Mauro Scocco tyckte jag det var långt från country.

Betyg: 7,0/10

Filmer:

All the Bright Places (Som stjärnorna i natten)
Netflix med maken.

Kommentarer: Den här filmen valde maken när det var hans tur. Han har läst boken, men det hade inte jag.

Filmen var fin på många sätt, men i mitten tyckte jag den blev lite väl upprepande, med ingen ändring i hur personerna agerade, och samma typ av händelser. All The Bright Places handlar mycket om utanförskap och psykisk ohälsa hos ungdomar, och jag tycker den behandlar ämnet på ett fint och lyhört sätt. Mot slutet av filmen fanns det scener som berörde mig starkt, och jag satt med tårar i ögonen.

Betyg: 7,5/10

To All the Boys: PS I still love you
Netflix med maken

Kommentarer: Förra året så läste jag den första boken i den här serien av Jenny Han och vi såg också filmen. Att läsa andra boken har inte varit prioriterat för mig (maken har läst den), men jag valde filmen när det var min tur att välja.

Liksom den första filmen så är det här en feelgoodfilm, med romantik i grunden. Men film två är inte alls lika bra som första filmen. Jag tror det mest beror på att jag inte riktigt kan engagera mig i Lara Jeans velande mellan de två killarna, och jag tycker inte alls hon är juste mot Peter. Det som jag gillar i filmen är dels hur man får veta mer om kompisgänget som splittrades, och dels några av karaktärerna på hemmet där hon jobbar. Jag hade gärna sett mer av hennes familj, det var en av styrkorna med den första filmen.

Men trots mina invändningar så tyckte jag filmen var gullig och jag blev varm och glad av den. I dessa tider känner jag också behov av det varma och kärleksfulla, och ganska enkla.

Betyg: 6,5/10

Sir
DVD med maken och sonen

Kommentarer: Det här var en film som maken hade önskat sig i födelsedagspresent. Han valde den när det var hans tur.

Det är rätt ovanligt att vi ser indisk film, men de indiska filmer vi sett har vi tyckt om. Sir är en ”betraktande” film i ganska långsamt tempo, och i början kändes det som en vardagsskildring utan riktning. Men efterhand så vaggades man in i tempot och kunde njuta av den. Det är svårt att kortfattat beskriva filmen.

Jag tyckte om karaktärerna och deras växelverkan. Det är slående hur de kommer från olika världar men ändå har en respekt för varandra som inte tycks så vanlig. Skådespelarna var överlag bra. Sir är en film som jag kommer att komma ihåg ett bra tag.

En kommentar vad gäller omslaget – jag tycker inte det karaktäriserar filmen alls, och i synnerhet inte den kvinnliga karaktärens framtoning.

Betyg: 8,0/10

Summering: Jag har sett något mer på TV-serier än vad summan blev här, eftersom det endast är de jag sett helt klart som hamnar i summeringen. Men totalt sett har det inte varit mycket film och serier alls i mars. Märkligt nog!