Lydia Quixano Perez runs a bookstore in the Mexican City of Acapulco until one violent day changes everything. Forced to flee, Lydia and eight-year-old Luca soon find themselves miles and worlds away from their comfortable middle-class existence. Instantly transformed into migrants, Lydia and Luca ride la bestia―trains that make their way north toward the United States, which is the only place they might feel safe. As they join the countless people trying to reach el norte, Lydia soon sees that everyone is running from something. But what exactly are they running to?
American Dirt av Jeanine Cummins kom ut i januari 2020. Jeanine Cummins är en amerikansk författare som debuterade 2004 med A Rip in Heaven: A Memoir of Murder and Its Aftermath som handlar om handlar om mordförsöket på hennes bror och morden på två kusiner. American Dirt, som är hennes fjärde bok, har blivit mycket omdebatterad i USA.
Mitt intresse för American Dirt kom utifrån något jag läste på nätet (som jag inte minns längre). När vi var i Stockholm i februari så hittade jag den i en bokhandel och började läsa samma helg.
American Dirt är en läsvärd bok om ett aktuellt tema. Jeanine Cummins har en intressant berättarteknik där rösterna ”går i” varandra så olika personers funderingar vävs ihop i samma stycke. Till min förvåning så gillar jag det, och det bidrar till att stärka berättandet. Jag hade väldigt höga förväntningar på American Dirt, och den levde inte riktigt upp till dem, men den är ändå bra och intressant.
Bitvis tyckte jag American Dirt var lite väl översiktlig, men den gav mig en ingående känsla av empati och förståelse för de som flyr. Karaktärerna i American Dirt är intressanta, och det var en bredd i deras livsöden som gav perspektiv. Att man inte får reda på så mycket om alla har en poäng. Jag tycker om Lydia, hennes komplexitet, och hennes ödmjukhet över att få vara Lucas mamma. Deras samspel, som utvecklas under resan, är fint men också sargat av deras upplevelser. Man får aldrig känslan av ett ”happily ever after”. För mig, som var i stort sett helt oinsatt i förutsättningarna och tillståndet i Mexiko, så var American Dirt nyttig att läsa då den fick mig att vilja lära mig mer.
Utifrån det jag hade läst American Dirt så hade jag en viss bild av vad berättelsen skulle gå ut på. Exempelvis trodde jag att den i högre grad skulle handla om livet i USA för karaktärerna, men hela boken handlar om flykten och resan genom Mexiko. Jag hade gärna läst mer om hur de upplevde ankomsten till USA.
American Dirt och Jeanine Cummins har fått mycket kritik i USA, exempelvis för att hon inte själv upplevt detta, att hon inte har ”rätt” härkomst, och att det finns så många autentiska mexikanska författare som inte aldrig kommer till tals. För mig är det charmen med litteratur och författande, att man får skriva även om saker man inte själv upplevt. Jag lever aldrig i tron att det här är självupplevt, och då läser jag med andra ögon. Även karaktären Lydia har fått kritik, men jag tror tvärtom att det är en styrka, att vi kan komma ifrån schablonbilden av vem som blir flykting. Genom American Dirt kan fler få upp ögonen för de som flyr, och det i sig gör att de kan också börja läsa mer från andra källor.
Jag tycker American Dirt var intressant läsning, och skulle kunna tänka mig att läsa mer av Jeanine Cummins.
Omdöme: Intressant berättelse om den ständiga flykten, och att leva under hot.
Betyg: 4
Bloggat om boken har hyllan
Mer om boken kan du läsa här
Förlag: Tinder Press
Sidor: 455
Betyg på Goodreads: 4,26 baserat på 32 646 betyg
Hur jag fick tag på den: Nyinköpt
Utläst 6 mars 2020
Ja, det är verkligen intressant vilken debatt det blivit om den här i USA. Jag har inte läst den än, men som jag förstått det utger väl inte författaren sig för att ha upplevt detta själv? Jag står i kö på biblioteket och hoppas snart kunna läsa.
GillaGilla
Nej, hon har aldrig sagt att hon upplevt det. Sen är det oklart vad hon sagt eller inte om sitt ursprung. Men oavsett det så är det svårt att greppa hur kontroversiellt det blivit!
GillaGilla
[…] Cummins, American Dirt, 455 sidor, Betyg: […]
GillaGilla
[…] Andra som bloggat om boken:Malins Bokblogg | Och dagarna går.. | Boktokig | Lottens Bokblogg […]
GillaGilla