Dags för Hett i hyllan – inspirerad av Bokföring enligt Monika som skriver så här:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Nu har vi hamnat i juli 2018 i Hett i hyllan. Juli brukar vara lite lugnare, men några böcker hittade hem till mig, och tyvärr är inte alla lästa. Fjärde boken som dyker upp i Hett i hyllan inhandlades vid sommarens besök i Norge. Sammanlagt köpte jag sex böcker under det besöket, och fyra är lästa så det är ändå hyfsat facit. Boken är De skyldfrie av Gaute Heivoll. Jag fastnade för Gaute Heivoll när jag 2011 läste Før jeg brenner ned som jag skrivit om här på bloggen flera gånger. Jag har bara läst en till av honom, De fem årstidene, men ändå så blir jag lockad så fort jag ser en bok av honom. Jag borde verkligen läsa den här!

Sigrid er nitten år da hun møter Embret. Han har nettopp flyttet til bygda som lærer.

Hun lengter ut, bort fra moren og lillesøsteren, Edit. Han ønsker å bli lagt merke til, og få alle rundt seg til å se hvem han egentlig er. I hverandre finner begge det de vil ha, og sammen skal de møte framtiden.

Men livet vil det annerledes. Når katastrofen slår ned, blir Embret og de to søstrene stilt overfor et valg som besegler deres skjebne. Prisen er en løgn som truer med å rive tilværelsen fra hverandre. En løgn som sakte forvandles til en form for sannhet.

De skyldfrie er en roman om fremtidshåp og selvbedrag, om nåde og undergang. Det er roman om lengselen etter å være noe mer enn seg selv, og den snikende erkjennelsen av å være fanget av sine egne valg.