Sixteen-year-old Starr lives in two worlds: the poor neighbourhood where she was born and raised and her posh high school in the suburbs. The uneasy balance between them is shattered when Starr is the only witness to the fatal shooting of her unarmed best friend, Khalil, by a police officer. Now what Starr says could destroy her community. It could also get her killed.

The Hate U Give av Angie Thomas kom ut 2017. På svenska kom den ut med samma (engelska) titel 2017. Angie Thomas är en amerikansk författare som debuterade med The Hate U GiveThe Hate U Give utvecklades från en novell som hon skrev i college. Titeln kommer från rapparen Tupacs THUG – LIFE. Boken har även filmatiserats.

Den här boken köpte maken och läste. Sen skulle vi se filmen också, men jag ville ju läsa boken först! Så då kom den före i läskön. Angie Thomas fanns också med i min Boktolva 2020.

The Hate U Give är en välskriven och lättläst ungdomsroman. Angie Thomas lyckas väl med att behandla ett tungt och mångfacetterat ämne på ett sätt som gör det tillgängligt för läsaren. Berättelsen ger en målande bild av ett samhälle som verkar vara i trasor. Ingenting är enkelt men komplexiteten framgår tydligt. The Hate U Give berör mig verkligen. Det finns en enorm styrka i att genom en bok få en inblick i en helt annan vardag i den värld vi lever i, en annan miljö. Det får mig att vilja påverka, att vilja gå in och göra saker annorlunda och bidra på något sätt till en förändring. The Hate U Give är sådan bok som alla borde läsa.

Angie Thomas skriver på ett lättläst sätt om ett tungt ämne. Jag tycker också hon lyckas få fram en tonårings röst på ett mycket bra sätt. Att använda så mycket populärkulturella referenser skulle kunna ses som ett billigt knep att få med läsaren, men jag tycker det är naturligt hur närvarande det är i Starrs liv.

Karaktärsbeskrivningarna i The Hate U Give är mycket bra. Det är fina beskrivningar av människor som hamnat fel i livet men ändå har någon som ser dem som personer. Jag tycker mycket om huvudpersonen, hennes känslor beskrivs på ett sätt som gör att man känner med henne. Berättandet varierar så beskrivningarna är inte alltid detaljerade, och berättelsen hoppar i tid, men ändå så kommer man henne och händelserna nära. Angie Thomas lyckas med att beskriva Starrs liv och de yttre och inre konflikter mellan de olika världarna där hon tillbringar sina dagar. Jag tycker verkligen om beskrivningen av hennes familj, som trots tuffa förhållanden och en hel del utmaningar visar kärlek och sammanhållning. Vid ett tillfälle så beskrivs hennes föräldrar som hennes OTP vilket jag ler lite extra åt eftersom vi tidigare haft en diskussion med vår dotter om just det.

Efter att jag läst boken såg vi filmen som jag skrev lite kort om här.

Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att läsa mer av Angie Thomas, och hennes andra bok, On the Come Up, finns här hemma redan.

Omdöme: Välskriven ungdomsroman om komplexa ämnen som berör på djupet.
Betyg: 5-

Bloggat om boken har CRM Nilsson och Läsfåtöljen

Mer om boken kan du läsa här eller här.
Förlag: Walker Books
Sidor: 438
Betyg på Goodreads: 4,51 baserat på 400 443 betyg
Hur jag fick tag på den: Lånade av maken
Utläst 23 januari 2020