Cilla Fallander har alltid levt för musiken, men en händelse i det förflutna satte stopp för en heltidskarriär som artist. I stället arbetar hon nu som nattreporter på Sundsvallstidningen, samtidigt som hon försöker hantera ett äktenskap och två små barn med olika sångframträdanden på helgerna. När hon får idén att starta en showgrupp bestämmer hon sig: det är äntligen dags att satsa på musiken fullt ut.
Samtidigt sprider sig en isande oro i Sundsvall. Flera kvinnor har överfallits av en okänd förövare, och vissa har även rövats bort. Cilla börjar mer och mer känna sig övervakad i sin villa och när en personlig tragedi slår till blir hon tvungen att börja nysta i brotten som drabbat staden.
I ett bortglömt hus inte långt därifrån smider en man sina planer. Han längtar efter sällskap. Längtar efter någon som kan sjunga för honom. Och han har siktet inställt på Cilla …

Än sjunger hon inga sånger av Susanne Fellbrink kom ut 8 januari 2020. Susanne Fellbrink är en svensk författare som i mer än tjugo år arbetat som frilansande artist och låtskrivare och har gett ut album. Hon bor i Sundsvall där hon också driver en stor kör (Popitoppkören). Än sjunger hon inga sånger är hennes debut och den första i en serie om Cilla. Mer om Susanne finns att läsa här.

Eftersom jag bor i Sundsvall och har gjort så i rätt många år nu, så känner jag till Susanne Fellbrink som artist och entreprenör som brinner för musik. När jag nu såg att hon kom ut med en Sundsvallsdeckare så blev jag nyfiken, och blev glad när jag fick ett recensionsexemplar.

Än sjunger hon inga sånger är en bra debut i deckargenren. Susanne Fellbrink har lyckats få till en bra blandning mellan vardagsrealism och spänningsmoment. Det är en grundläggande obehagsstämning genom hela boken, där man inte vet vem som bevakar vem, och vem som är ute efter vem riktigt, vilket är passande för deckargenren. Jag gillar också beskrivningarna av Cillas vardag, där jag känner igen mig i en del från när barnen var mindre. Sen är det något speciellt med att läsa en bok som utspelar sig där man bor. Det är bra Sundsvallsskildringar (även med en del medvetna ändringar) med den rätta stämningen och jag blir glad över att ännu en deckarförfattare placerar Sundsvall på den svenska deckarkartan.

Det är endast ett fåtal karaktärer som står fram i boken. En del karaktärer kommer lite väl mycket i skymundan, men kanske man får lära känna exempelvis Cillas syster och man bättre i kommande böcker i serien. Men att så mycket av beskrivningarna får vara i Cillas röst har en nackdel, eftersom hon är en karaktär som jag blir tokirriterad på. Hon vågar aldrig säga ifrån, ska vara snäll och duktig flicka, och klara allt som en kvinna förväntas klara utan att protestera. Samtidigt så är hon i och med det väldigt verklighetstrogen. Jag tror många går omkring och döljer sina känslor för omgivningen på det sättet. Det gör också ont i mig av beskrivningen hur hon behandlas av andra, i synnerhet sina ”vänner”. Det jag har svårt att förstå är att hon aldrig berättat för Henke om sina upplevelser många år tidigare eftersom de ska ha påverkat henne så mycket.

Än sjunger hon inga sånger är något ojämn i berättandet. En del saker ”skyndas” förbi, medan annat beskrivs i detalj. En del i geografin är väldigt detaljerad, vilket jag förmodligen skulle störa mig på om det inte var Sundsvall…

En stor del av berättelsen handlar om artistvärlden, och den är ganska frånvarande annars i svenska deckare. Den delen är intressant och underhållande i sig, och med Susanne Fellbrinks stora erfarenhet därifrån räknar jag med att den stämmer. En liten rolig detalj är ju att Cillas grupp får samma namn som författarens egna artistgrupp.

Den andra delen i den här serien kommer redan sommaren 2020 och jag ser fram mot att läsa den också.

Omdöme: Deckardebut av god kvalitet i Sundsvallsmiljö
Betyg: 4

Bloggat om boken har Johannas deckarhörna och Olivias deckarhylla

Mer om boken kan du läsa här.
Förlag: Printz Publishing
Sidor: 337
Betyg på Goodreads: 2,89 baserat på 9 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar
Utläst: 20 februari 2020