Från Ugglan & Boken: Varje tisdag kommer jag att publicera en trio böcker på ett visst tema, och du är varmt välkommen att delta! Knåpa ihop din egen trio, lämna din länk här i kommentarsfältet och hoppa runt på andra deltagares bloggar och ta del av spännande tips. Alla teman finns bestämda i förväg och går redan nu att läsa här (och via länk på Ugglan & bokens startsida). 

Temat vecka 10 är: Asien

Åh – jag tänker ofta att jag borde läsa mer från Asien, så det här ska bli spännande att läsa era andras inlägg! Jag är alldeles för fokuserad på Europa och Nordamerika i min läsning. Här kommer i alla fall tre böcker från Asien som jag läst och verkligen gillat!

  1. Please look after mom av Kyung-Sook Shin utspelar sig i Sydkorea (översatt heter den Ta hand om min mor). Den handlar om sextionioåriga Park So-nyo som är på väg för att hälsa på sina barn när hon kommer bort från sin make i trängseln när de ska kliva på tåget på en tunnelbanestation i Seoul. När maken åker tillbaka och letar så är hon försvunnen. Under sökandet lär sig barnen mer och mer om sin mor.
  2. Slumdog millionaire av Vikas Swarup utspelar sig i Indien. Den handlar om den unga pojken Ram Mohammad Thomas som anklagas för fusk i tävlingen Vem vill bli miljonär. Hur kan en fattig outbildad veta så mycket? Boken är filmatiserad, men man har ändrat en hel del i filmatiseringen. Det som är fascinerande är att trots att berättelsen ändrats så har man lyckats hålla kvar grundtanken och stämningen.
  3. Vilda svanar – Tre döttrar av Kina av Jung Chang utspelar sig (förstås) i Kina. Det är en självbiografisk bok som handlar om författaren, hennes mamma och hennes mormor. Mormodern föds 1909 och som femtonåring blir hon konkubin. Mamman föds 1931 och är aktiv i motståndsrörelsen under ockupationen och sedan i den kommunistiska rörelsen. Jung Chang själv kommer såsmåningom att ifrågasätta Mao och 1987 kommer hon till Storbritannien. Jag tyckte jag lärde mig mycket av att läsa den, och så handlar den ju om kvinnors historia.