Tidigare har jag summerat film och TV-serier (säger man så fortfarande?) i samma inlägg som böcker, men 2020 tänkte jag prova att skriva ett separat inlägg där jag skriver lite mer om filmer och serier jag sett. Inte rena recensioner men några kommentarer. I titeln länkar jag till IMDB-sidan om man vill veta mer.

Februari 

Serier: 

Game of Thrones, säsong 8
Såg på DVD med maken.

Kommentarer: Både maken och sonen har sett hela den här serien innan jag gjorde det, men maken har varit snäll och sett om den med mig. 2018 såg vi säsong 2-7 tillsammans och nu var det hög tid att se den sista och avslutande säsongen. Vi sträcksåg den med ett eller flera avsnitt per kväll.

Det här är en serie som ”egentligen” inte borde vara min typ av serie, det är i fel genre. Men ändå tycker jag mycket om den. Den är otroligt välgjord på alla sätt, är magnifik och har många bra skådespelare. Karaktärerna är som gamla välkända vänner (eller ovänner?) vilket i den här serien kanske inte är det bästa, då man som precis som i böckerna kan räkna med visst manfall (fast inte lika extremt). När vi nu började se säsong 8 insåg jag att jag glömt en del karaktärer.

Säsong 8 är definitivt bra, men har också några saker jag inte gillar. Framförallt så är det utvecklingen av karaktären Daenerys som jag har svårt för. Näst sista avsnittet tycker jag är hemskt, i synnerhet så brutalt att man spränger alla gränser. Slutet tycker jag inte alls om, fast å andra sidan så vet jag inte heller hur den kunde slutat. Som helhet rekommenderar jag den här serien, den är välgjord och sevärd.

Betyg: 7,0/10

Filmer:

The Hate U Give
DVD med maken.

Kommentarer: Den här filmen önskade sig maken i julklapp och fick. När han ville se den så hade jag inte läst boken än, men några veckor senare var det dags att se filmen.

Jag borde definitivt inte ha sett filmen så nära inpå att jag läst boken för det var alltför mycket som var ändrat. Inte nödvändigtvis på ett dåligt sätt, men ändå så att jag funderade för mycket på det. Det som jag tyckte den förlorade på var att det var mindre från Starrs skola, den kontrasten blev starkare i boken. De hade också lagt till en scen på slutet som involverade lillebror som kändes onödig.

Men som film på egna ben så var The Hate U Give både stark och berörande. Det är oerhört starka skådespelarinsatser från huvudrollsinnehavarna och de som spelar Starrs föräldrar. Det är en komplex situation utan enkla lösningar och den skildras väl rätt igenom. Det var en upplevelse att se filmen, mer än en gång satt jag med en klump i magen och tårar i ögonen, samtidigt som det fanns en positiv känsla utifrån kärleken mellan individerna, i synnerhet i Starrs familj.

Betyg: 9,0/10

Min pappa Marianne
Bio med maken

Kommentarer: 2015 läste jag Min pappa Ann-Christine av Ester Roxberg. Det var en stark läsupplevelse, och när jag hörde att den skulle bli film så blev jag intresserad. Lite tveksam blir jag av att Rolf Lassgård skulle spela huvudrollen (missförstå mig inte – han är skicklig, men han liknar inte Ann-Christine i boken). Trailern gjorde mig avskräckt, då den fokuserade på de dråpliga händelserna, och den fina stämningen från boken var borta. Men trots dessa invändningar så ville jag se filmen och under en weekend i Stockholm gick jag och maken och såg den. Som tur var.

Jag behövde verkligen inte ha oroat mig för Rolf Lassgård, för än en gång gör han en helt makalös rollprestation. Oavsett verklighetens Ann-Christine, så är det här Marianne, och hon gestaltas så fint av Rolf Lassgård. Han och Lena Endre gör ett fantastiskt par, och deras interaktion ger mig tårar i ögonen vid mer än ett tillfälle. Överhuvudtaget så är det just handlingen som fokuserar på familjen det som är det bästa med filmen. Jag gillar också hur Hannas svårigheter att förstå hur hon ska förhålla sig till Marianne tecknas.

Det finns annat som skiljer sig från boken, och även om den här är ”löst baserad” på boken så är det inte helt en fördel att ha läst och gillat boken. Det finns ett antal trådar som gäller framförallt dottern Hanna som jag hade kunnat vara utan. Det är också märkligt fritt från starka negativa reaktioner från omgivningen, och det var det i boken också. Marianne är verkligen lyckligt lottad med all positiv energi hon får från omgivningen. I filmens format ger det lite väl mycket ”Hollywoodkänsla”.

Betyg: 8,5/10

Summering:

Ja, kvantiteten har varit låg för min del vad gäller TV och film. Vi har sett på andra saker som Mello, eller gjort helt andra saker. Som att ha läst… Men kvaliteten har varit bra i alla fall!