Se Skoga och sedan dö är kanske inte den reklamslogan invånarna önskar ska bli vald i den stora pr-kampanjen som dragits igång för att locka turister till sommarstaden Skoga. Tyvärr ska denna olycksbådande mening visa sig vara den mest passande.
Christer Wijk får dåliga nyheter mitt i semestern, han måste rycka in för att lösa ett mord istället för att njuta av sin mammas sällskap. Det visar sig att han behöver sin fru Camillas goda minne för att kunna reda ut vad som har hänt och de fortsätter utredningen tillsammans. Själv mordgåtan är ovanligt obehaglig och det blir en svart sommar för såväl Christer Wijk som för hans födelsestad.

Svart sommar av Maria Lang kom ut 1966. Maria Lang är pseudonym för Dagmar Lange, en svensk författare som är mest känd för sina kriminalromaner om Christer Wijk och Puck Bure. Hon debuterade 1949 med Mördaren ljuger inte ensam, och kom ut med minst en bok om året fram till 1990. Svart sommar är den artonde boken i serien. Den ska inom kort komma som ljudbok.

Varje jul läser jag 1-2 böcker av Maria Lang. Svart sommar var den andra jag läste julledigheten 2019.

Svart sommar är en pusseldeckare med sommarkänsla. Den utspelar sig i Skoga en varm sommar, förmodligen på 60-talet när den är skriven. Tidsandan är märkbar i beskrivningarna av det lilla svenska samhället, av samhällsklasserna och även i det språkliga. Böckerna av Maria Lang har i mångt och mycket liknande drag, men är av olika kvalitet. Svart sommar tycker jag tillhör de bättre av hennes böcker. Två faktorer är att Christer Wijk är central i historien och den utspelar sig i Skoga. Efter våra besök i förebilden Nora och sommarens deckarvandring så känns miljön än mer välbekant.

Christer Wijk är en favoritkaraktär i den här serien, mycket mer så än Puck. I Svart sommar får man dessutom ta del av hans relation till så väl sina föräldrar som till Camilla. Den unga Bettina är en sådan person som jag tror skulle gå mig på nerverna i verkliga livet, men hon påminner mig om hjältinnorna i gamla ungdomsböcker, med samma klämhurtiga ton, naivitet och svallande känslor.

Mysteriet är riktigt bra i Svart sommar, och det finns flera bottnar. Vid avslutad läsning så funderar jag fortfarande på om allting verkligen löstes vad gäller de begångna brotten.

Miljön i Svart sommar känns mycket svensk. Det är visserligen ovanligt varmt, men beskrivningarna av årstiden och den svenska naturen ger en bra bild av det svenska lilla samhället där naturen finns nära.

Jag ska såklart fortsätta läsningen av Maria Lang. Nästa del finns oläst i hyllan.

Omdöme: Somrig svensk pusseldeckare av äldre snitt.
Betyg: 4

Bloggat om boken har Det här har jag läst och Stories from the city

Förlag: PA Norstedts och söner
Sidor: 231
Betyg på Goodreads: 3,20 baserat på 56 betyg
Hur jag fick tag på den: Hyllvärmare
Utläst 30 december 2019.