Söndag på bloggen innebär att jag deltar i En smakebit på søndag. Varannan vecka är det Astrid Terese på bloggen Betraktninger som håller i trådarna, och varannan vecka är det Mari på bloggen Flukten fra virkeligheten.

Den här helgen har det (igen) mest handlat om att ta igen sömn, umgås och så förstås läsa. Igår gick jag en längre promenad med goda vänner, men man kan väl säga att vädret var allt annat än idealt. Vädret är däremot helt idealt för att kura upp sig i soffan och läsa en god bok, men jag har haft lite svårt att fokusera på läsningen. Tankarna är på andra ställen. I fredags läste jag ut en bok och började på en ny. För första gången i februari så kände jag att jag kunde välja helt fritt. Det blev en julklapp: Ulmebrann av Monika N Yndestad. Det är fjärde delen i en serie där jag inte läst några tidigare, men jag hade läst gott om den på bloggar så jag önskade mig den. Den utspelar sig i Bergen, som har en speciell plats i mitt hjärta. Den börjar med att en buss börjar brinna i en tunnel. ”Ulmebrann” är när det brinner men man ser inga lågor.

Tunnelbrann var verste sort. Det var 210 tunneler i Hordaland, og E16 var ekstra utsatt for ulykker. Det ene minnet etter det andre dukket frem. Alice lot seg lede bakover i tid, til de ulike tunnelmunningene hun hade ventet utenfor.
Det hadde ikke vært slik som dette, ikke engang i nærheten. Hun reiste seg møysommelig og oppdaget at den ene foten hade sovnet under hennne. Klokken nærmet seg halv to på natten, og hon kjente seg med ett helt utmattet.
Men hun visste att hun ikke ville få sove stort.