Bodil kommer hem till Stockholm efter en flera månader lång resa i England. Men hennes syster är borta. Föräldrarna gick bort några år tidigare och Bodil är den som tagit hand om Ingalill. Nu är hon inte i lägenheten de delar och hon är inte kvar i Mårbacka där hon sommarjobbat som turistguide. 
Bodil tänker på det korthuggna vykort hon fick av systern och efter en diskussion med städerskan fru Larsson hoppar hon in sin vita Amazon. Systern sågs senast i Mårbacka och hon måste hitta henne om det så kräver att hon söker igenom hela Värmland.
De sjutton kattorna hör hemma i Selma Lagerlöfs novellsamling Mårbacka, men de existerar även långt senare. När två av dem försvinner från Mårbacka tillsammans med en av herrgårdens guider kastas Christer Wijk in i jakten samtidigt som märkliga saker inträffar.

De röda kattorna kom ut 1965. Maria Lang är pseudonym för Dagmar Lange, en svensk författare som är mest känd för sina kriminalromaner om Christer Wijk och Puck Bure. Hon debuterade 1949 med Mördaren ljuger inte ensam, och kom ut med minst en bok om året fram till 1990. De röda kattorna är den sjuttonde boken i serien. Det verkar som om den kommer som ljudbok nu på fredag (21 februari 2020).

Jag började läsa den här serien, och har som ambition att äga och läsa alla böckerna. Det innebär att jag oftast läser minst två böcker av Maria Lang på jullovet och på sommaren. De röda kattorna var den första av två som jag läste under julen 2019.

De röda kattorna är en traditionell pusseldeckare i typisk Lang-stil. Det är en sorglig berättelse med många olyckliga karaktärer. Den utspelar sig på Mårbacka, och anknytningen till Selma Lagerlöf är stark. Dagmar Lange var litteraturvetare och De röda kattorna är den Lang-roman där jag tycker hon mest visar sin sakkompetens. Den är fylld av litteraturreferenser till Lagerlöf, Geijer, Tegner m.fl. Och Fröding spelar en alldeles speciell roll. Det gör den intressant på fler sätt än som en deckare och mysteriet blir mer inramningen. Tyvärr så läste jag den lite för snabbt och ägnade för lite tid för att kunna njuta av det litterära.

De röda kattorna utspelar sig på sommaren och jag tror att den kommer mer till sin rätt om man läser den på sommaren, och kanske även på plats i Värmland. Det är fina beskrivningar av miljön, med stor tonvikt på det mystiska och trollska i landskapet.

Mysteriet är OK uppbyggt men jag tycker det är för lite av Christer Wijk i undersökningarna och upplösningen. Det blir mer Bodil Odén och jag är inte särskilt förtjust i henne. Språket är också mer hennes och mer högtravande i andra Langböcker. Kanske det också är en blinkning till det ”litterära” men jag tycker inte det fungerar bra.

Omdöme: Klassisk svensk pusseldeckare, fylld av litterära referenser
Betyg: 3+

Bloggat om boken har Fiktiviteter och Stories from the city

Förlag: PA Norstedts och söner
Sidor: 224
Betyg på Goodreads: 3,16 baserat på 45 betyg
Hur jag fick tag på den: Hyllvärmare
Utläst 28 december 2019.