Hvem hadde interesse av å ta livet av den enslige bankfunksjonæren Eva Berg, som blir funnet drept i sitt hjem på Fredensborg i Oslo? Politiførstebetjent Frans Nansen får saken. Han er alenepappa med et usunt forhold til mat. Etter konas død har han fått et stort, åpent sår i sjelen som han forsøker å tette med sjokolade og frossenpizza, og han nærmer seg nå 140 kilo. Nansen og partneren Henke får snart vite at de aller siste bankboksene som skal avvikles er utsatt for innbrudd, og at en nøkkelperson er sporløst forsvunnet.
I Karibia jakter en nordmann i eksil en enorm skatt som befinner seg på havbunnen utenfor kysten av Columbia. Det skal etter hvert vise seg at skattejakten har forbindelse til hendelsene i Oslo.

Den siste bankboksen av Ulrik Høisæther kom ut 2018. Ulrik Høisæther är en norsk författare som debuterade 2011 med Pokerfejs. Han har studerat ekonomi och arbetar i finansbranschen. Den siste bankboksen är den första boken om inspektören Frans Nansen. Hans böcker är inte översatta till svenska.

På Svenska deckarfestivalen i Sundsvall 2018 så pratade jag böcker med Geir Tangen och frågade efter tips på norsk krim. Det här var en av de böckerna han tipsade om, och bara det gjorde att den hamnade på önsklistan. Jag fick den av maken i julklapp 2019 och började omedelbart läsa den.

Den siste bankboksen är en spänningsroman som blandar friskt mellan olika sorters berättelse. Det är thriller med internationella element, det är en historisk berättelse, det är en norsk polisroman. Det underliga är att Ulrik Høisæther faktiskt lyckas med konststycket att gå över gränser utan att det blir fånigt. I början har jag lite svårt att komma in i berättelsen, det är för många trådar som gör mig skeptiskt inställd. För en gångs skull så är det dessutom en hel del norska ord som jag inte omedelbart förstår. Först tror jag att det är sättet han skriver på, men det kanske helt enkelt var jag som var ringrostig. Men efterhand så växer berättelsen och blir riktigt bra och fängslande. Ulrik Høisæther lyckas mycket väl med blandningen av genrer och lyckas också avsluta Den siste bankboksen med alla trådar ihopvävda.

Karaktärsteckningarna i Den siste bankboksen är bra, och framförallt så är det karaktärer som delvis överraskar. Frans Nansen har drag av schablonen av en misslyckad polis med missbruk, men den sortens missbruk han dragits in i och framförallt skälen känns förståeliga och realistiska. Beskrivningen av hans relation till den lilla dottern och till kollegorna berör mig.

Jag gillar att bli överraskad och det blev jag när jag läste Den siste bankboksen. Från att initialt varit skeptisk så är jag efter läsningen imponerad och berörd. Att få till och med mig att gilla det historiska momentet i den här boken är inte illa. Tack för tipset Geir Tangen!

Omdöme: Välskriven genreöverskridande spänningsroman
Betyg: 4

Förlag: Gyldendal
Sidor: 352
Betyg på Goodreads: 3,83 baserat på 6 betyg
Hur jag fick tag på den: Ny i julklapp
Utläst 27 december 2019.