Dead Cold av Louise Penny

Welcome to winter in Three Pines, a picturesque village in Quebec, where the villagers are preparing for a traditional country Christmas, and someone is preparing for murder.
No one liked CC de Poitiers. Not her quiet husband, not her spineless lover, not her pathetic daughter—and certainly none of the residents of Three Pines. CC de Poitiers managed to alienate everyone, right up until the moment of her death.
When Chief Inspector Armand Gamache, of the Sûreté du Québec, is called to investigate, he quickly realizes he’s dealing with someone quite extraordinary. CC de Poitiers was electrocuted in the middle of a frozen lake, in front of the entire village, as she watched the annual curling tournament. And yet no one saw anything. Who could have been insane enough to try such a macabre method of murder—or brilliant enough to succeed?
With his trademark compassion and courage, Gamache digs beneath the idyllic surface of village life to find the dangerous secrets long buried there. For a Quebec winter is not only staggeringly beautiful but deadly, and the people of Three Pines know better than to reveal too much of themselves. But other dangers are becoming clear to Gamache. As a bitter wind blows into the village, something even more chilling is coming for Gamache himself.

Dead Cold av Louise Penny kom ut 2007. På svenska heter den Nådastöt och kom ut 2017. Louise Penny är en kanadensisk författare med en bakgrund som journalist. Hon debuterade 2005 med Still Life, den första i serien om Three Pines. Dead Cold är den andra boken i samma serie.

Jag läste Still Life 2013 och tyckte om den. Har sedan dess samlat på mig flera böcker av Louise Penny som blivit hyllvärmare. Det var hög tid att läsa den här som en del av min utmaning Hett i Hyllan.

Dead Cold är en pusseldeckare av klassiskt snitt. Takten är låg, det är ett stillsamt berättande där miljön och personerna blir huvudsaken, inte mysteriet. Det tog ett tag för mig att komma in i Dead Cold, vilket beror på flera saker. Jag hade glömt bort karaktärerna från första boken, och jag hade svårt att hålla reda på namnen och framförallt få bilder av karaktärerna i huvudet. När jag kom i den, så tyckte jag om berättandet och takten. Men det här är inte en typ av bok som passar mig när jag är stressad. En av styrkorna i Louise Pennys böcker är miljöerna. Beskrivningarna är målande, och hon får i Dead Cold fram vinterkänslan med snö och kraftig kyla, som gör att man känner sig förflyttad till miljön.

Karaktärsbeskrivningarna är rätt bra, och framförallt tycker jag om invånarna i Three Pines. Det är lätt att få sympati för personerna där. Gamache är också en karaktär som man får respekt för, och han verkar vara en klok person. I övriga polisteamet däremot är det svårare att få sympati för vissa av personerna. Dottern till mordoffret beskrivs ganska obarmhärtigt, med fokus på att hon är ”stor och fet”. Visserligen försöker man se bakom ytan, men jag tycker inte man lyckas.

Själva mysteriet är Ok, men inte mer. Mordet i sig är lite för utstuderat för den här serien tycker jag. Jag har glömt mycket från förra boken, och i början så undrade jag vem Arnaut var, och om jag borde kommit ihåg den personen. Men det gav sig på slutet.

Eftersom jag har flera hyllvärmare i den här serien kommer jag att fortsätta att läsa den. Kanske det är bra att läsa den samma årstid när boken/böckerna utspelas?

Omdöme: Kanadensisk pusseldeckare om vänskap, föräldraskap och hämnd.
Betyg: 4-

Bloggat om boken har Annikas litteratur- och kulturblogg, Bokföring enligt Monika och Johannas deckarhörna

Mer om boken kan du läsa här.
Förlag: Sphere
Sidor: 405
Betyg på Goodreads: 4,11 baserat på 61 738 betyg
Hur jag fick tag på den: Hyllvärmare
Utläst 14 december 2019.

4 kommentarer

  1. Du har helt rätt i att de här böckerna inte passar när man är stressad, det är alldeles för långsamt tempo för att funka då. De är lite som böckerna om Ruth Galloway 🙂 Jag har upptäckt att vi är flera som läser den här serien efter årstid. Det är ett bra sätt för då glömmer man inte av dem.

    Gilla

  2. Jag tycker jättemycket om den här serien. Någon enstaka av de tio jag läst har varit lite sämre, men totalt sett håller de väldigt hög klass tycker jag.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.