Hur skulle du reagera om du en dag kontaktades av en främling som avslöjar något som får hela din värld att vändas upp och ner?
Det är vad som händer Thomas, en gift man med en fyraårig dotter, en man som prioriterar familjen och sätter en ära i att vara en god människa.
Samtalsterapeuten Simone Boman får ett uppdrag på företaget där Thomas arbetar och vinner snart hans förtroende. Allteftersom de kommer varandra närmare får hon svårt att hålla den professionella distansen, samtidigt som hon brottas med sina egna demoner. Snart finner hon sig indragen i något mycket större och mörkare än hon någonsin kunnat förutse.

Kom i min famn av Caroline Eriksson kom ut 9 januari 2020. Caroline Eriksson är en svensk författare med en magister i socialpsykolog som debuterade 2013 med Djävulen hjälpte mig. Både Djävulen hjälpte mig, och hennes andra roman Inga gudar jämte mig, är historiska spänningsromaner som baseras på verkliga mord. 2015 kom hennes psykologiska thriller De försvunna som sålts till 27 länder. Den följdes sedan upp av Hon som vakar. Kom i min famn är hennes femte roman och den första delen i en ny serie om samtalsterapeuten Simone Boman i genren Family Noir.

Jag har läst tre av Caroline Erikssons tidigare fyra böcker, och är speciellt förtjust i hennes psykologiska thrillers. När jag såg att hon skulle komma ut med en ny bok så åkte den högt upp på önskelistan. Till slut anlände den i min brevlåda, och redan samma helg valde jag att läsa den.

Kom i min famn är en mycket välskriven och lättläst roman. Jag sträckläste den på en dag en helg, kunde bara inte sluta läsa. Kom i min famn har en fascinerande bra blandning av starka spänningsmoment och realistiska beskrivningar av relationer. När jag läste Hon som vakar av Caroline Eriksson så slogs jag av hennes förmåga att beskriva kontrasten mellan det som man ser utifrån vad gäller relationer mellan andra människor och det som i verkligheten pågår. Den förmågan visar hon återigen då det är också den kontrasten som i mångt och mycket skapar stämningen i Kom i min famn. Vad vet man egentligen som läsare? Vad döljer sig under ytan? Vad är sanning? Här är Caroline Eriksson en mästare på att bygga upp en osäkerhet och ett obehag som skapar en riktigt bra spänningsroman.

Karaktärsteckningarna i Kom i min famn är intressanta och verklighetstroget beskrivna. Jag känner ganska lite sympati med Simone och jag förstår mig inte alls på hennes val. Det finns ett egoistiskt drag i hennes medvetna val som jag har svårt för. Ändå ska hon framstå som väldigt sympatisk och inlyssnande i sitt jobb. Thomas som karaktär förvänade mig, jag trodde att han mot slutet skulle visa sin rätta sida och att den skulle se annorlunda ut än vad den gjorde. Sen är det alltid lite extra om en karaktär dyker upp som heter Lotten…

Spänningen är skickligt uppbyggd, och det handlar inte bara om mysteriet utan om mer under ytan. Vad som händer, och vem den mystiska främlingen är tänker jag inte skriva om här, men jag kunde inte förutsäga vad som skulle hända. Jag var inte odelat förtjust i miljön, men beskrivningen förstärkte stämningen i boken. Vad jag inte förstod varför Simone valde att ta sig till det området i slutet av boken (utan att avslöja vad hon gjorde där).

Om det här är karaktäristiskt för Family Noir (är det en ny genre?) så gillar jag den genren. Jag ser i alla fall fram mot nästa bok av Caroline Eriksson!

Bloggat om boken har Fru Es böcker, hyllan, Bokprataren och Olivias deckarhylla

Omdöme: Välskrivet och obehagligt krypande på det riktigt bra sättet.
Betyg: 4+

Mer om boken kan du läsa här.
Förlag: Harper Collins
Sidor: 343
Betyg på Goodreads 3,68 baserat på 28 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar
Utläst 19 januari 2020