Härmed tillkännages att ett mord kommer att äga rum i Götasalen fredagen den 1 juni klockan 20.00.
Det är många som sätter frukostkaffet i halsen när annonsen dyker upp i lokaltidningen samma morgon som deckarfestivalen om Agatha Christie ska invigas vid Västgöta universitet.
Är det ett skämt eller kanske en annorlunda hyllning till den stora författaren? När en av gästerna faller död ner under kvällens middag blir alla varse att det är blodigt allvar.

En giftig skandal av Kristina Appelqvist har recensionsdatum idag, 29 januari 2020. Kristina Appelqvist är en svensk författare som debuterade 2009 med Den svarta löparen. Hon är kommunikationskonsult och har bl.a. arbetat som kommunikationschef på Högskolan i Skövde. En giftig skandal är den femte boken i serien om litteraturforskaren och talskrivaren Helena Waller.

Jag har läst alla Kristina Appelqvists böcker, och hon är en av mina favoritdeckarförfattare. Eftersom jag jobbat hela mitt liv på universitet i olika roller, så är jag extra svag för att hennes böcker utspelar sig på det fiktiva Västgöta universitetet. När jag såg att hon skulle komma med en ny bok blev jag genast intresserad, och förlaget var vänligt nog att skicka ett exemplar. Efter att ha avslutat en bok som jag inte förmådde fullfölja kändes det här som ett säkert kort.

En giftig skandal är en lättläst pusseldeckare av klassiskt format. Det var precis vad jag behövde i min läsning, jag sträckläste den här på ett dygn och fick tillbaka läslusten. Som vanligt så är beskrivningen av den akademiska miljön klockren, och när jag läser en del formuleringar så småskrattar jag. En giftig skandal är en hommage till Agatha Christie, och jag tycker verkligen Kristina Appelqvist lyckas med den delen. Jag som pusseldeckarfantast har läst många av Agatha Christies böcker men En giftig skandal får mig ännu mer intresserad av henne som person, och jag får t.o.m. lust att åka till England och uppleva de miljöerna.

Kristina Appelqvist brukar väva in något fenomen inom universitetsvärlden i sina böcker. Att ordna deckarfestivaler och liknande evenemang tillhör inte vardagen, men evenemang förekommer förstås. Arrangemanget liknar en forskningskonferens, men med en populär del. Att hantera forskare som anser att världen cirkulerar kring dem parallellt med externa finansiärer och media är bra beskrivet. Eftersom jag under många år varit involverad i Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall, så ger det en extra dimension till läsningen för min del.

Språket i En giftig skandal är relativt enkelt men den är välskriven. Det är inget i berättelsen som jag hakar upp mig på, utan språket flyter. En giftig skandal är ingen andlös spänning, men blir ändå en bladvändare pga sin uppbyggnad. Lösningen på mysteriet var inte helt uppenbart, även om jag hade mina misstankar.

En giftig skandal är den femte boken i den här serien, och vid det här laget har jag fäst mig vid personerna. Jag gillar persongalleriet i stort, men det är rektorn Emma som jag tycker mest om, och i den här boken får hon relativt stor plats. Helena och hennes relation till Mikael är jag lite trött på.

Det är ingen tvekan om att jag vill läsa mer av Kristina Appelqvist och gärna mer om Västgöta universitet. Så jag hoppas det kommer fler delar.

Omdöme: Lättläst pusseldeckare i universitetsmiljö med hommage till en av de största deckarförfattarna.
Betyg: 4+

Mer om boken kan du läsa här.
Förlag: Piratförlaget
Sidor: 355
Betyg på Goodreads Inte inlagd på Goodreads
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar
Utläst 17 januari 2020