När Sascha försvinner, befarar Ellen det värsta. När sedan djupt begravda hemligheter stiger upp till ytan, inser Ellen att hon nog faktiskt inte känner Sascha eller har någon aning om vad hon är kapabel till alls
2005: 17-åriga Ellen blir betagen av Saschas glamorösa utstrålning. De blir vänner och Ellen välkomnas in i Saschas bohemiska och musikaliska familj. Hon anar inte mörkret som döljer sig bakom den konstnärliga livsstilen. Under en nyårsfest tar allt en dramatisk vändning. Det slutar med en rättegång där Ellen blir nyckelvittne. Livet hemma hos Sascha blir aldrig mer detsamma.
2017: Ellen är 30 år och hennes liv är fortfarande nära sammanflätat med Saschas. De två bor tillsammans i London. Men så försvinner Sascha. Polisen tar det inte på allvar eftersom det inte är första gången det händer. Men Ellen befarar det värsta händelser i det förflutna ger henne all anledning att vara orolig. Både för Sascha och sig själv. Att upptäcka sanningen om vad som verkligen hände den där nyårsaftonen för 12 år sedan innebär livsfara och Ellen måste konfrontera både det förflutna och samtidigt ifrågasätta hur väl hon egentligen känner sin bästa vän.

Tre små lögner av Laura Marshall kom ut 20 december 2019. I original heter den Three Little Lies och kom ut 2018. Laura Marshall är en engelsk författare som studerade engelska på universitetet innan hon anmälde sig till en kurs i romanskrivande. Hon debuterade 2017 med Friend Request, som kom ut på svenska 2018 som Vänförfrågan. Den har sålts i över 325 000 exemplar och getts ut i fler än nitton länder.

Jag läste Vänförfrågan av Laura Marshall och gillade den. Deltog i en tävling och blev sen blurbad på pocketutgåvan. Jag fick ett mejl från förlaget om jag ville läsa Tre smål lögner men missade det först. Som tur var fick jag ändå ett exemplar.

Tre små lögner är en spännande och välkomponerad thriller. Det är högt tempo från början till slut och jag tycker Laura Marshall väver en snygg historia. Nutid i berättelsen (2017) berättas ur Ellens perspektiv, och dåtid (2005-2007) berättas i huvudsak ur en av föräldrarnas, Olivias, perspektiv, men även ibland av Ellen och en av de andra ungdomarna. Samtliga berättelser är skrivna i jag-perspektiv, vilket jag ibland är tveksam till, men Laura Marshall lyckas väl med det. De korta kapitlen som växlar perspektiv bidrar till att dra upp tempot, och skapa cliffhangers då och då. Tre små lögner är en riktig bladvändare. Jag läste ut den på bara ett dygn.

Mycket av spänningen bygger på sökandet efter sanningen, både i nutid och dåtid. Några av huvudpersonerna får aldrig komma till tals, och det blir till en styrka, att de betraktas på avstånd gör det oklarare vad som egentligen hänt, och bidrar till spänningen.

Jag tycker Laura Marshall har lyckats bättre med karaktärsteckningen i Tre små lögner än i Vänförfrågan. I viss mån är den ytlig, men det känns som om man ändå kommer Ellen och delvis Olivia rätt nära. En likhet mellan de två böckerna är att huvudpersonen (Ellen respektive Louise) inte vet vad som hänt, men i det här fallet irriterar jag mig inte lika mycket på Ellen, eftersom det är svårare för henne att själv ta reda på sanningen. Men lika obegripligt aningslös som Louise verkar hon vara. Eller inte.

Laura Marshall skriver lättlästa bladvändare med högt tempo. Bägge är enkla i sin uppbyggnad, men det höga tempot och underhållningsvärdet gillar jag. Jag kan definitivt tänka mig att läsa fler böcker av henne.

Omdöme: Lättläst bladvändare om lögner och sanningar och saker som aldrig skulle sagts.
Betyg: 4

Bloggat om boken har Olivias deckarhylla och En blogg för bokugglor

Mer om boken kan du läsa här.
Förlag: Bokförlaget Nona
Originaltitel: Three Little Lies
Översättare: Ylva Mörk
Sidor: 330
Betyg på Goodreads: 3,86 baserat på 3 187 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar
Utläst 18 januari 2020