Tre månader före jul dog Ebbas mamma. Nu är det natten före julafton och julkänslorna vill absolut inte infinna sig. Ebba har en man, två barn och mammas moraklocka – men ingen mamma. Och julen, som ska vara tiden då familjen samlas och kärleken frälser mänskligheten, är bara ett gigantiskt berg av julklappar och ett påträngande sken av ljusstakar och girlanger som ska lysa upp det förbannade vintermörkret. Går det att ställa in ett julfirande?

En julsaga av Malin Persson Giolito publicerades i DN julafton 2018. Den gavs 2019 ut som e-bok och ljudbok av Bonnier Bookery. Malin Persson Giolito är en svensk författare som har arbetat som advokat och på Europeiska kommissionen i Bryssel. Hon debuterade 2008 med Dubbla slag. Hennes Störst av allt har fått flera utmärkelser och filmatiserats för Netflix.

Jag har gillat det jag läst av Malin Persson Giolito och hittade den här novellen på Book Beat i slutet av november. Jag valde den för att komma i julstämning.

En julsaga utspelar sig i jultid och publicerades alltså för första gången i DN på julafton. Jag hade förväntat mig någon form av julstämning i den, men förutom att den utspelar sig på julen så ger den mig ingen julstämning. Men det största problemet är att den inte talar till mig alls.

En novell handlar om att fånga läsarens intresse på några få meningar och ge en känsla. Tyvärr passar En julsaga inte alls mig. Den är välskriven, men jag kan inte hitta varken den rätta känslan eller en poäng med berättelsen. Den handlar mycket om sorg, något som jag mycket väl skulle kunna känna igen mig i, men Ebbas sorg slår inte an hos mig. Jag lämnas oberörd trots vemodet i berättandet.

Omdöme: Novell om sorg och saknad i jultid
Betyg: 2

Bloggat om novellen har med näsan i en bok och Mysterierna

Mer om boken kan du läsa här.
Förlag: Bonniers Bookery
Sidor: 9
Betyg på Goodreads: 3,06 baserat på 48 betyg
Hur jag fick tag på den: Book Beat
Utläst 29 november 2019.