Hösten har kommit och Cilla Storm arbetar som kriminalreporter på en podcast. Hon bor tillfälligt hos sin bästis och dricker ofta vin med Rosie, grannen från Bullholmen. Men relationen med den charmiga polisen Adam känns oklar. Varför har han så svårt att bestämma sig?
På det nya jobbet får Cilla i uppdrag att nysta i vad som hände societetslejonet Laila Damm, som försvann spårlöst 1988. Spåren leder Cilla tillbaka ut i Stockholms skärgård.
Samtidigt anländer skådespelerskan Ella Svensson till Nordirland för att ta hand om sina föräldrars dödsbo. Där hittar hon något som får henne att snabbt återvända till Sverige.
På ett kallt och blåsigt Bullholmen korsas Cillas och Ellas vägar, och snart uppdagas öns mörka förflutna.

Blå, blå höstvågor av Christoffer Holst kom ut 22 augusti 2019. Christoffer Holst är en svensk författare som debuterade 2015 med Mitt hjärta går på. Han har gett ut feelgoodromaner och ungdomsböcker. Blå, blå höstvågor är hans sjätte bok, och den andra i en serie om Cilla Storm.

Christoffer Holst är en av de bästa svenska feelgoodförfattarna, och jag har läst alla hans böcker för vuxna. Tidigare under våren 2019 läste jag den första delen om Cilla Storm, Söta, röda sommardrömmar, och ville gärna läsa andra delen också. Jag läste den i Book Beat på mobilen i novembermörkret.

Blå, blå höstvågor är en välskriven feelgooddeckare med den rätta feelgoodkänslan. Christoffer Holst kan verkligen skriva bra feelgood om kärlek och attraktion. Man sitter med ett leende på läpparna när man läser om Cilla och Adam, trots förvecklingarna och kopplingen till ett mordfall. Det är också i feelgoodbitarna av Blå, blå höstvågor som det språkliga humoristiska som jag tycker så mycket om i Christoffer Holsts böcker kommer fram mest.

Attraktionen mellan Cilla och Adam är väl beskriven, men jag gillar att det också finns mer än ”bara” attraktion och det fina. Det finns humor i karaktärsbeskrivningarna, och mest förtjust är jag i Rosie och så Cillas nära vänner. Rosie är omtänksam, men samtidigt tuff. Cilla kan vara nog så frustrerande och irriterande, men jag gillar sättet hon får utvecklas på, inte minst yrkesmässigt.

Mysteriet i Blå, blå höstvågor är helt OK ur ett deckarperspektiv. Jag gillar att det delvis är av cold case typ, och tycker det är bättre än mysteriedelen av Röda, söta sommardrömmar. Men det är feelgooddelen som gör att jag dras till boken och vill läsa vidare. Kombinationen mellan feelgood och deckare fungerar, men jag är lite kluven ändå. Mord och brott är allvarliga saker, och ibland så blir kontrasten mot feelgoodkänslan lite väl stor.

Jag kommer att vilja läsa nästa bok av Christoffer Holst, oavsett om det är en bok i den här serien eller en annan. Har ni inte läst något av honom så gör det!

Omdöme: Välskriven feelgooddeckare med den rätta feelgoodkänslan.
Betyg: 4

Bloggat om boken har Villa Freja, Johannas deckarhörna och hyllan

Mer om boken kan du läsa här.
Förlag: Forum
Sidor: 300
Betyg på Goodreads: 3,75 baserat på 65 betyg
Hur jag fick tag på den: Läst på BookBeat i mobilen
Utläst 17 november 2019