Söndag på bloggen innebär att jag deltar i En smakebit på søndag. Varannan vecka är det Astrid Terese på bloggen Betraktninger som håller i trådarna, och varannan vecka är det Mari på bloggen Flukten fra virkeligheten.

En vecka in på julledigheten och just nu känns det som att den kan få pågå väldigt länge. Umgänge med nära och kära, ta en sak i taget och inte stressa, läsa en massa, se på film. Sova tills man vaknar av sig själv är nog en av de bästa sakerna. Fast just idag blev det väckarklocka, då vi har tvättstuga nu på morgonen. Läsning har det alltså blivit en hel del av. Under julledigheten brukar jag läsa en eller två böcker av Maria Lang, och så även den här julen. Jag läste ut De röda kattorna igår och har börjat på Svart sommar. Smakbiten handlar om Almi Graan, och ni kanske ser att hennes namn är ett anagram av Maria Lang.

Almi Graan, som till skogabornas aldrig sinande förvåning håvade in betydande slantar på att författa synnerligen verklighetsfrämmande agent- och kriminalhistorier, var som alltid under sina kriminella perioder förströdd och sinnesfrånvarande men inte mera frånvarande än att hon under middagen var medveten både om den läckert doftande räklådans förträfflighet och om den vagt irriterade stämningen kring det runda bordet. Artur Lundeberg och Torgny Welin munhöggs oavbrutet, Gunn Welin bytte ideligen samtalsämnen, och Almi förstod att endast hennes egen närvaro hindrade de pyrande familjeaggressionerna att blossa upp i full låga.