Från Ugglan & Boken: Varje tisdag kommer jag att publicera en trio böcker på ett visst tema, och du är varmt välkommen att delta! Knåpa ihop din egen trio, lämna din länk här i kommentarsfältet och hoppa runt på andra deltagares bloggar och ta del av spännande tips. Alla teman finns bestämda i förväg och går redan nu att läsa här (och via länk på Ugglan & bokens startsida). 

Temat v. 50 är: Litteraturpristagare

Temat är valt eftersom det är Nobeldagen idag, men Ugglan & boken öppnar upp för vilka pristagare som helst. Jag väljer ändå Nobelpristagare, och det får bli tre kvinnliga pristagare vars verk jag läst och verkligen tyckt om.

  1. Selma Lagerlöf var den första kvinnan som fick priset, 1909. Den första jag kommer att tänka på av hennes böcker är Jerusalem som gjorde stort intryck på mig. Men jag kan också tipsa om Fågel Rödbröst ur boken Kristuslegender som är en starkt berörande berättelse.
  2. Sigrid Undset fick priset 1928. Hennes Kristin Lavransdotter är en av mina stora läsupplevelser i tonåren.
  3. Toni Morrison fick priset 1993. En av de få pristagare jag läst innan priset. Hennes The Bluest Eyes införskaffade jag och läste 1991.