Nora scannar snabbt av Bergvik östras hemtjänstgrupp och rummet de befinner sig i. Allt är välkänt trots att hon inte har jobbat just här. Alltid samma slags människor, samma slags lukt, samma typ av lokal.
Klumpen i halsen växer, får det att bränna bakom ögonlocken.
Åtta långa jävla veckor.
Bergvik. Finns det något värre ställe? Nora tror inte det. Hon är född och uppvuxen här, och hennes största skräck är att bli kvar, fast. Att aldrig komma någon annanstans, få se något annat.
Trots den rädslan ska hon nu sommarjobba åtta veckor i hemtjänsten. Vad skulle hon annars göra, hon måste ju tjäna pengar? Och hon har ju faktiskt gått vårdprogrammet, fast hon egentligen ville gå estet. Men det tyckte inte mamma. Man kan väl inte jobba med att rita, heller! I alla fall inte i Bergvik.
Det enda bra med Bergvik är Leo, som har varit Noras bästa vän sen dagis. Men han verkar också ha grejer på gång, hemliga grejer. Kanske är han på väg bort, bort från Bergvik och bort från henne?

Hej då, vi ses väl av Linda Åkerström kom ut 14 juni 2019. Linda Åkerström är en svensk författare och journalist. Hon arbetar med skrivarworkshops och driver bokcirkel. Innan Hej då, vi ses väl har hon bl.a. gett ut barnböcker och lättlästa böcker.

Jag fick ett mejl om jag ville läsa Hej då, vi ses väl som först försvann i mejlskörden, men som jag såsmåningom svarade på. Den dök upp i november, och när jag kommit över värsta lässvackan så plockade jag upp den för läsning.

Hej då, vi ses väl är en välskriven ungdomsbok med en fin berättarton. Det är länge sedan jag var i Noras ålder, men hennes berättarröst känns autentisk och passande för den ålder Nora är i, både vad gäller språk och vad hennes tankar kretsar om. Det är ”tonårigt” på ett bra sätt. Det är en ungdomsbok av god kvalitet, och det finns inget spår av underskattning av läsarkretsen, som jag tycker det ibland finns i böcker i genren ”unga vuxna”. Av någon anledning tog det mig lite tid att komma in i berättelsen, men när jag väl gjort det så trivdes jag. När jag läst ut boken kändes det som om jag lämnat goda vänner. Jag skulle gärna veta mer om hur det gick för Nora.

Karaktärsteckningarna i Hej då, vi ses väl är riktigt bra. I synnerhet är det Nora, eftersom man som läsare ser världen genom hennes ögon. Men på det sättet så växer även de andra karaktärerna fram. Jag gillar Solan och Leo lite extra. Ett extra plus till att det är stor spridning i ålder hos karaktärerna som Nora umgås med.

Det är inte helt enkla teman som behandlas i Hej då, vi ses väl kring relationer mellan ungdomarna och Noras relation till vuxna. Det enda jag tycker behandlas på ett lite för lite är en dramatisk händelse som Nora råkar ut för, som kunde gått riktigt illa. Visserligen drömmer hon mardrömmar efteråt, men jag hade velat veta lite mer om hur det påverkade henne.

Jag tror det skulle vara nyttigt för fler vuxna att läsa en sådan här bok, om hur det är att vara tonåring idag. Beskrivningen av hur Nora hamnat på den gymnasieutbildning hon gått och hur svårt det är att veta vad man vill skulle vara bra att påminnas om.

Jag skulle gärna läsa mer av Linda Åkerström om hon kommer ut med någon ny ungdomsroman.

Omdöme: Välskriven ungdomsroman om vänskap, relationer och att bli vuxen.
Betyg: 4

Bloggat om boken har Enligt O, Sofies bokblogg, Old Adult Reads Young Adult, Prickiga Paula och böckerna och  Agnes bokblogg

Mer om boken kan du läsa här.
Förlag: Rabén och Sjögren
Sidor: 294
Betyg på Goodreads: 3,60 baserat på 35 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar
Utläst 4 december 2019