Dags för Hett i hyllan – inspirerad av Bokföring enligt Monika som skriver så här:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Nu befinner vi oss i april 2018. Det var rätt många böcker som anlände den månaden och en del av dem är tyvärr fortfarande olästa. Den sjätte boken är Den som går på tigerstigar av Helen Thorfinn från Norstedts. Den är ett verkligt dåligt samvete eftersom jag faktiskt fick ett mejl innan med en fråga och jag sa ja. Jag hade tidigare läst Innan floden tar oss av Helen Thorfinn och gillat den (recension här). Helen Thorfinn har arbetat i Dhaka och berättelsen var intressant och kändes väl uppbyggd.

Men så dyker alltså Den som går på tigerstigar upp i Hett i hyllan. Usch och fy vad jag skäms… Den har följt med på en del resor eftersom jag fått den i pocket. Nu hoppas jag att jag får den behövliga påminnelsen!

Det har blivit dags för Sofia och Janne att återvända till Dhaka efter semestern i Sverige. Ett terrorattentat har under sommaren inträffat på ett av de ställen familjen brukar besöka och de kommer tillbaka till en förändrad och chockad stad.

Sofia hoppas ändå att hennes arbete för jämställdhet och mänskliga rättigheter ska få fart, och lämnar lättad barnen och vardagen till en allt mer uttråkad Janne. Inte förrän hon blir fast med en amerikansk kollega, Collin, i det tigertäta träsket Sunderbans inser hon att är i fara både politiskt och privat.

Mina har flyttat hem till byn och fått en baby, och i hennes rum på Janne och Sofias garagetak flyttar dansarna Dipita och Pinky in. Deras nattliga uppdrag på den närliggande militärförläggningen undgår helt svenskarna. När en container med tortyrutrustning dyker upp på fel plats är det dock Pinky som vet vilka val Sofia måste göra.