Sprucket läder och svikna löften av Ewa Klingberg

Nyblivna singeln Lollo driver den uppskattade nagelsalongen i Huskvarna. Nostalgitokig som hon är besöker hon motormässan och spanar in den ena veteranbilen efter den andra. En Cadillac med rosa hajfenor och en charmig kyrkvaktmästare får henne att vakna upp ur vardagslunken och se tillvaron i ett nytt ljus.
I Cadillacens spruckna läderklädsel gör hon ett märkligt fynd …

Sprucket läder och svikna löften av Ewa Klingnberg kom ut i oktober 2019. Ewa Klingberg är en svensk författare som debuterade som romanförfattare 2016 med Manglade dukar och vikta servetter, den första boken i Huskvarnaserien. Hon skriver romaner såväl som noveller för veckopressen. Under 2019 har hon gett ut fyra böcker i en serie om Begravningsbyrån Tranan. Sprucket läder och svikna löften är den fjärde boken i Huskvarnaserien.

Sprucket läder och svikna löften är en välskriven och lättläst feelgood. Jag tycker om Ewa Klingbergs ton i språk och stil, som gör att man får den rätta feelgoodkänslan. Mitt behov av feelgood har varit stort den senaste tiden, och jag sträckläste Sprucket läder och svikna löften på en dag. Det här är fjärde delen i Huskvarnaserien, och precis som i de tidigare böckerna så finns det en nutidshistoria, och en berättelse som utspelar sig längre tillbaka. Som vanligt är den historiska berättelsen intressant på flera sätt, även om jag stundvis hade svårt att förstå varför Lydia valde som hon gjorde (varför hon valde bort vissa alternativ), även med tanke på i vilken tid hon levde.

Jag tror det är en fördel om man läst tidigare böcker i den här serien, då har man större behållning av de karaktärer som dyker upp igen, och förstår en del hänvisningar bättre. Förmodligen går den att läsa fristående också. Till skillnad från tidigare böcker i serien så fastnade jag inte omedelbart, men efterhand så växte historien. Jag tyckte om Lollo och Lars som karaktärer, och beskrivningen av känslorna som växer fram mellan dem är en fin och äkta beskrivning av mogen kärlek.

Som vanligt hängde de två tidslinjerna ihop – hur tänker jag inte avslöja här – men jag fick läsa slutet flera gånger för att riktigt förstå hur det hängde ihop. Det kändes som att det knöts ihop väldigt snabbt på slutet.

Jag fortsätter gärna läsa om den här miljön och karaktärerna i Huskvarna. Jag är faktiskt också sugen på att besöka Huskvarna och se miljön i verkligheten.

Omdöme: Välskriven och lättläst feelgood med en trevlig ton
Betyg: 4-

Bloggat om boken har och dagarna går och Bokprataren

Mer om boken kan du läsa här.
Förlag: Historiska media
Sidor: 335
Betyg på Goodreads: 3,80 baserat på 10 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar
Utläst 8 november 2019

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.