En sång för Hedda av Annika Estassy

Mindre än två veckor före jul erbjuds Lina Sundell ett avgångsvederlag av sin chef i stället för den befordran hon hoppats på. I ren ilska tackar hon ja och bokar genast en tangoresa till Buenos Aires. När Linas biologiska pappa, som hon trodde var död, står livs levande framför henne på Kastrup flygplats samtidigt som mamma Hedda bryter handleden uppe i Måneby, bestämmer sig Lina hastig och lustigt för att åka upp till familjens gästgiveri och hjälpa till med julfirandet. Men också för att avkräva modern sanningen bakom den återuppståndne fadern. Vad hände dem emellan egentligen?
Mamma Hedda har å sin sida inte det lätt. Oron över gästgiveriets framtid och all stress inför julen gör henne både trött och förvirrad. Vem ska ta över verksamheten när hon inte längre orkar?

En sång för Hedda av Annika Estassy hade recensionsdatum 14 oktober 2019. Annika Estassy är en svensk författare som debuterade 2013 med Solviken. Hon har under många år arbetat i filmbranschen och som chef på Studieförbundet Vuxenskolan. Sen april 2018 är hon författare på heltid. En sång för Hedda är hennes femte roman, och den andra som utspelar sig i Måneby.

Jag tyckte mycket om Annika Estassys förra bok, Gröna fingrar sökes, så när jag fick ett mejl från henne med en fråga om jag ville läsa En sång för Hedda sa jag givetvis ja. Ännu gladare blev jag när jag insåg att det var en fristående uppföljare av Gröna fingrar sökes.

En sång för Hedda är välskriven feelgood av mycket hög kvalitet. Som jag skrivit förut så tycker jag att bra feelgood ska innehålla ett visst mått av svärta, men samtidigt ge känslan av att det finns hopp och glädje i livet. Så är det i En sång för Hedda. Relationer beskrivs med sina upp och nedgångar, men i grunden förmedlar En sång för Hedda en kärlek och ett budskap om att det går att hitta tillbaka till varandra. Jag ler många gånger under läsningens gång, men mot slutet så fäller jag också en och annan tår. Slutet på En sång för Hedda är så vackert att jag berörs på djupet.

Karaktärsteckningarna i En sång för Hedda är bra, de känns om verkliga människor. I början får jag erkänna att jag irriterar mig en hel del på Lina, framförallt på hur hon behandlar sin mamma och sina syskon, som känns egoistiskt. Men efterhand får jag mer förståelse för henne. Jag är förtjust i dynamiken mellan Lina och Rico, han lockar fram det bästa hos henne. Hedda är beskriven med stor värme, och blir för mig huvudpersonen.

Jag är svag för när karaktärer återkommer i böcker i andra roller och blir glad när personer som jag kommer ihåg från Gröna fingrar sökes kommer in i handlingen. Det blir också som att man får en epilog till den förra boken, hur det gick för en del av karaktärerna. Agnes har en roll även i den här boken, men en del andra kommer in i repliker eller referenser.

Det finns en hel del vardagsdynamik som driver handlingen framåt, som Lina och hennes relation med Rico, Jesper och hans fru och barn som brottas med det som många unga par brottas med att få ihop vardag och relationer, och vad som händer med Linas och Heddas relation när Linas biologiska pappa dyker upp. Riktigt bra och finstämt, men också jobbigt att läsa om, är beskrivningen av Heddas svårigheter att minnas. Det enda som jag tycker inte riktigt behandlas är de tecken på ätstörningar som en av karaktärerna visar.

Melodin Koppången spelar en roll i handlingen, och jag kände inte till den innan. Men direkt efter läsningen så googlade jag och lyssnade på den i Helen Sjöholms tappning. Det gav mig rysningar! Här kan ni hitta en smakbit ur boken och en länk till sången. En sång för Hedda utspelar sig i juletid och har beskrivits som en julbok. Den passar säkert utmärkt att läsa i juletid, men den fungerade lika bra i höstmörkret.

Jag vill väldigt gärna läsa mer feelgood av Annika Estassy och allra helst vill jag besöka Måneby igen!

Omdöme: Välskriven feelgood om livsförändringar som berör på djupet.
Betyg: 5-

Bloggat om boken har Sofies bokblogg, och Vargnatts bokhylla

Mer om boken kan du läsa här.
Förlag: Norstedts
Sidor: 335
Betyg på Goodreads: 4,00 baserat på 7 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar
Utläst 26 oktober 2019

9 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.