Under årens lopp har det blivit några fullpoängare här på bloggen. I serien ”Favoriter i repris” så återpublicerar jag vad jag skrev när det begav sig.

I den här serien på bloggen är vi inne på fullpoängarna 2014. Den nionde boken som jag läste 2014 och som fick full pott, betyg 5, från mig är A Dark and Twisted Tide av Sharon Bolton. Första gången jag läste en bok av Sharon Bolton var 2013. A Dark and Twisted Tide var den fjärde boken av henne, och vid det laget var hon att räkna som en favorit. Det är hon fortfarande idag och tillhör en av de författare som jag köper böcker av så fort hon kommer ut med nytt. För det mesta kan jag inte vänta till översättningen.

Så här skrev jag då:

Lacey Flint är inte längre detektiv, hon arbetar istället med att patrullera som konstapel på Themsen. Hon har dessutom bosatt sig på en husbåt, och adarkandtwistedtidenär vattnet kluckar mot båten så kan hon äntligen komma till ro och inte tänka på allt det jobbiga. Bland det jobbiga finns Mark Joesbury, som hon älskar men försöker glömma. Eftersom han arbetar ”undercover” och inte ens hans son eller kollega Dana Tulloch vet var han är, så kan Lacey ändå inte träffa honom. En dag när Lacey är ute och simmar i Themsen så stöter hon på en död kvinna som är insvept i någon form av tyg. Hon dras in i utredningen och det verkar som om någon försöker fånga hennes uppmärksamhet genom att lämna små gåvor ombord på båten. Utredningen leds av Dana, som annars har fullt upp med sitt privatliv, eftersom hon och hennes partner Helen försöker skaffa barn genom insimenation. Men även hon förstår att något inte är som det ska när Lacey återigen står i fokus.

A Dark and Twisted Tide av Sharon Bolton kom ut tidigare i år, 2014. Det är den fjärde boken i serien om Lacey Flint. Sharon Bolton är en brittisk författare som debuterade med Sacrifice 2008.

Genom Modernista så har jag fått de tre tidigare böckerna i den här serien som recensionsexemplar och verkligen gillat dem. A Dark and Twisted Tide kommer ut i höst som En mörk och förvriden flod, men när jag såg den i English Bookshop så kunde jag inte motstå den.

Först och främst så måste jag erkänna att jag har ett speciellt förhållande till (bra) brittiska deckare. Det är något i språket och stämningen som gör att om det är välskriven bok så älskar jag den fullt ut. Att läsa på engelska gör mig mindre kritisk än att läsa på svenska. Att få gå in till 100 % i det brittiska under några härliga sommardagar i solstolen gjorde i det här fallet upplevelsen ännu bättre.

A Dark and Twisted Tide har allt det där som jag vill ha av en brittisk deckare. Det är först och främst språket, det är en välskriven deckare. Det är miljön. Som ”vanligt” i den här serien så möter man som läsare ett smutsigt, skitigt och vattenfyllt London, långt ifrån turisternas London. Boken är spännande, och faktiskt så kan jag inte gissa slutet i förväg. Kanske är jag lite mer tålmodig med det också när jag ligger där i solstolen och läser på engelska.

Kapitlena är uppbyggda ur olika personers perspektiv, vilket är ett bra grepp, och gör att andra röster än Laceys kommer till tals. Den här gången så tycker jag också att personerna är intressanta. Jag gillar att det läggs fokus på Dana, som är en person som jag velat veta mer om. Som fd ofrivllig barnlös så intresserar historien om att försöka få barn mig. Att Mark får ”ligga lågt” ett tag är inte helt fel, inte minst för beskrivningen av Lacey. Lacey är fortfarande en trasig och komplex person, men i den här boken blir det ändå inte lika mörkt som i tidigare. Det finns fortfarande en del fysiska beskrivningar (turkosblå ögon, Laceys fantastiska utseende osv) som blir lite mycket, men den här gången spelar de faktiskt roll för handlingen, och då har jag lättare att köpa dem.

Behöver jag säga att jag kommer att bevaka nästa del i serien? Och då blir den definitivt inhandlad på engelska.

Omdöme: Spännande, blött och brittiskt om drömmen om det perfekta.
Betyg: 5
(5 eller 4+ – det var inte lätt att betygssätta…)

Bloggat om boken har Bibliotekskatten och Bokbabbel

Boken finns på Adlibris och Bokus
Förlag: Bantam Press

Mitt exemplar är inköpt på English Bookshop
Utläst 17 juli 2014.