Dags för Hett i hyllan – inspirerad av Bokföring enligt Monika som skriver så här:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Nu befinner vi oss i april 2018. Det var rätt många böcker som anlände den månaden och en del av dem är tyvärr fortfarande olästa. Den fjärde boken i Hett i hyllan är De försvarslösa av Kati Heikkapelto från Modernista. Jag hade då rätt nyligen läst den första delen, och författaren var också på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall. Jag tyckte del 1 hade både saker jag gillade och saker jag inte gillade, och totalintrycket gjorde att jag inte direkt kastade mig över del 2. Och det gör att den fortfarande står oläst. Någon gång framöver kanske. Det verkar finnas en del 3, men inte översatt till svenska.

När en äldre man hittas död på vägen – synbarligen påkörd av en ungersk au pair – är polisen Anna Fekete övertygad om att incidenten rymmer mer än vad en första anblick ger sken av.
När hon börjar nysta upp vad som blir ett alltmer komplext fall leds hon längs ett dödligt spår, där olaglig invandring, droger och – till sist – mord hotar inte bara hennes trosföreställningar, utan också hennes liv.
Annas partner Esko är indragen i en separat, men lika farlig utredning av ett invandrargängs förehavanden, där utvisningsorder och räder orsakar en växande spänning och resulterar i desperata handlingar – både från gängmedlemmar och från polisen.
Sen hittas en blodig kniv i snön, och de två utredningarna löper samman på sätt som ingen kunde ha föreställt sig. När trycket stiger blir det uppenbart att det inte nödvändigtvis är tillräckligt för Anna och Esko att de har lagen på sin sida.