Knopparna spirar utanför begravningsbyrån Tranan, liksom kärleken i Sandras hjärta.
Hon har till slut insett att den enda vägen, både för hennes personliga del och för Tranans, är framåt. Det är nya tider som kräver nytänkande och flexibilitet. Inte minst när ett kristet mc-gäng kommer rullandes och kliver in på Tranan. Deras extraordinära krav inför begravningen av deras ordförande blir en slutlig ögonöppnare för Sandra. Om byrån klarar av att tillmötesgå dem, klarar de allt.

I denna ljuva villervalla av Ewa Klingberg kom ut i augusti 2019. Ewa Klingberg är en svensk författare som debuterade som romanförfattare 2016 med Manglade dukar och vikta servetter, den första boken i Huskvarnaserien. Hon skriver romaner såväl som noveller för veckopressen. I denna ljuva villervalla är den fjärde och avslutande delen i en ny serie, Begravningsbyrån Tranan. Alla fyra delarna har kommit ut under 2019.

Jag har läst alla böckerna i Ewa Klingnbergs Huskvarnaserie, och har tidigare i år också läst de tre tidigare böckerna i den här serien. Genast när jag läst trean så laddade jag ner den här fjärde och sista delen i serien. Precis som tvåan och trean så läste jag den här på mobilen under en resa över dagen till Stockholm från Sundsvall.

I denna ljuva villervalla är en lättläst och fin feelgood. Jag tycker om den glada och behagliga känsla de här böckerna skapar hos mig. Det ger en välbehövlig paus i ett hektiskt liv, och en chans att mysa mitt i vardagen. Med en varm ton berättar Ewa Klingberg om en vardag i småstaden med människor som bryr sig om varandra.

I I denna ljuva villervalla får vi också reda på varför Sandras moster agerat som hon gjort i serien, vad som ska hända med Tranan, vad Sandra till slut bestämmer sig för och hur Christoffer verkligen känner. Det är en bra upplösning på trådarna, även om de inte innehåller några stora överraskningar när man läst tidigare böcker.

Efter att ha läst ut den fjärde och avslutande delen så kan jag konstatera att Ewa Klingberg lyckats med sina karaktärer. Det är som att lämna vänner som man småpratat med och fått reda på ditten och datten om under en längre tid. Hon lyckas också förmedla en fin stämning i småstaden och en begravningsbyrå som en vanlig men ändå i viss mån annorlunda arbetsplats. Jag har övervunnit en hel del av mina fördomar kring begravningsentreprenörer. Jag gillar också titelsättningen på böckerna i serien som var och en anspelar på en psalm. Passande titlar med tanke på temat.

Formatet på de här böckerna har fungerat utmärkt för att läsa på resa. Och till min förvåning också fungerat att läsa på mobilen. Det handlar inte bara om att det är korta kapitel, utan även att det går att fokusera på historien i korta stunder och ändå snabbt komma in i den.

Jag fortsätter att följa Huskvarnaserien, men skulle också gärna läsa mer feelgood av Ewa Klingberg i andra serier.

Omdöme: Fin svensk feelgood i småstadsmiljö
Betyg: 4-

Bloggat om boken har och dagarna går och Boklysten

Mer om boken kan du läsa här.
Förlag: Historiska media
Sidor: 234
Betyg på Goodreads: 3,23 baserat på 39 betyg
Hur jag fick tag på den: Läst på BookBeat i mobilen
Utläst 17 oktober 2019