En kall vinterdag lämnas 17-åriga Linn på internatet Täcktaholm, en herrgård utanför Nyköping. Efter år av kaos är det tänkt att hon äntligen ska få ordning på sitt liv, men hon dras snabbt in i konflikterna på skolan. När en av flickorna försvinner inser Linn att hon själv befinner sig i fara. På TV4 nås samtidigt kriminalreportern Ellen Tamm av nyheten att en ung, oidentifierad kvinna hittats död djupt inne i de sörmländska skogarna. Bara några dagar senare hittas ytterligare en kvinna död. Polisen står handfallen och trots att dagarna går är det ingen som saknar dem.

Flickorna utan namn av Mikaela Bley hade recensionsdatum 15 augusti 2019. Mikaela Bley är en svensk författare som som tidigare jobbat som inköpare på TV4. Hon debuterade 2015 med Lycke, den första delen i serien om Ellen Tamm. Flickorna utan namn är den fjärde delen i serien.

Jag har läst alla tre tidigare delarna i den här serien och gillat dem. Så när jag såg att det kom en ny ställde jag mig i kö på biblioteket. Lånetiden är ju begränsad så den fick företräde i läskön.

Flickorna utan namn är en lättläst och spännande spänningsroman. Den är uppbyggd i korta kapitel som ger berättelsen ur Linns respektive Ellens perspektiv. Berättelsen drivs framåt på ett snyggt och effektivt sätt genom berättarstilen. Jag tycker Mikaela Bley har ett stramt språk och en ton som passar genren väl. Känslorna hos de unga flickorna och dramatiken i historien blir slående genom Mikaela Bleys sätt att berätta. Berättelsen är nutidsaktuell och utsattheten hos flickorna berör mig starkt och lever kvar efter läsningen. Både de och deras mammor är fångna i nutidens förväntningar och samtidigt som de gör förödande val kan man förstå dem.

I tidigare böcker har jag (i varierande grad) irriterat mig på Ellen Tamm, men det gör jag inte lika mycket i Flickorna utan namn. Möjligen kan det bero på att Linn kommer till tals relativt mycket. Ellen pendlar lite mycket mellan att vara smart och ganska naiv, i synnerhet vad gäller relationer. Mina farhågor i de första böckerna, att Ellen skulle vara för mycket personligt berörd i serien har inte besannats, utan Mikaela Bley lyckas hålla en bra balans. Till skillnad från en del andra moderna deckarförfattare…

Först så var jag förvånad över att titeln inte var ett kvinnonamn på L igen, i synnerhet när ena huvudpersonen är en tjej som heter Linn, men när jag nu ser de tre tidigare titlarna med namn på flickor bredvid den här Flickorna utan namn blir det effektfullt!

I vanlig ordning i den här serien slutar Flickorna utan namn med en rejäl cliffhanger. Jag ser alltså fram mot nästa bok i serien!

Omdöme: Lättläst och högaktuell deckare om förväntningar, normer och utnyttjande
Betyg: 4

Bloggat om boken har Johannas deckarhörna, Tofflan och Mysterierna

Mer om boken kan du läsa här.
Förlag: Wahlström & Widstrand
Sidor: 395
Betyg på Goodreads: 3,80 baserat på 46 betyg
Hur jag fick tag på den: Lånat på biblioteket
Utläst 15 oktober 2019.