To All the Boys I’ve Loved Before is the story of Lara Jean, who has never openly admitted her crushes, but instead wrote each boy a letter about how she felt, sealed it, and hid it in a box under her bed. But one day Lara Jean discovers that somehow her secret box of letters has been mailed, causing all her crushes from her past to confront her about the letters: her first kiss, the boy from summer camp, even her sister’s ex-boyfriend, Josh. As she learns to deal with her past loves face to face, Lara Jean discovers that something good may come out of these letters after all.

To All the Boys I´ve Loved Before av Jenny Han kom ut 2014. Det är den första i en trilogi om Lara Jean. På svenska heter den Till alla killar jag gillat och kom ut 2018. Jenny Han är en amerikansk författare som skriver ungdoms- och barnböcker. Hon debuterade 2006 med barnboken Shug. Mest känd är hon för trilogin om Lara Jean och Sommaren jag blev vacker-trilogin. To All the Boys I´ve Loved Before är filmatiserad och kom på Netflix 2018.

To All the Boys I´ve Loved Before ingår i Makeutmaningen 2019/2020 och den fick bli oktober månads bok. Jenny Han är också med i min Boktolva. Jag hade (tyvärr) sett filmen innan jag läste boken. Boken var för övrigt en present från mig till maken, då jag trodde han skulle kunna uppskatta den.

To All the Boys I´ve Loved Before är en lättläst ungdomsbok. Berättarrösten tillhör Lara Jean, och det är en ungdomlig och enkel ton i språk och tankar. Ibland känns det som att Lara Jean är väldigt barnslig och naiv, vilket jag har svårt att få ihop med kärlekshistorien. Berättelsen i To All the Boys I´ve Loved Before har en fin och charmig ton som jag tycker om. Trots att det är en kärlekshistoria, så tycker jag det är familjerelationerna som är de bäst skildrade. I synnerhet mellan systrarna men också med pappan som inte har det helt enkelt med att vara den enda föräldern. Saknaden efter mamman genomsyrar berättelsen och färgar syskonrelationerna starkt. Vad gäller kärlekshistorien så är det visserligen förutsägbart, men jag tycker ändå att Jenny Han väljer en väg för Lara Jean som inte är den ”enklaste”.

Jag tror jag hade uppskattat boken mer om jag inte sett filmen innan. Det är historien med familjesituationen och Lara Jens känslor samt det charmiga anslaget i berättelsen, som jag tycker är styrkan med To All the Boys I´ve Loved Before. Det är fin ungdomsfeelgood. Men eftersom jag hade sett filmen så hade jag redan grundhistorien klar för mig, även om det finns några mindre skillnader. Det gjorde att jag funderade mer på berättarrösten och språket, vilket inte är bokens styrkor, och jag störde mig mer på det enkla och barnsliga än jag tror jag hade gjort annars. En underlig sak med jämförelsen mellan film och bok var att jag inte alls kände igen karaktären Chris, och var säker på att hon inte var med i filmen. Efter lite googlande så insåg jag att hon var det, men hon kändes som en annan karaktär. I flera avseenden så gillade jag filmen bättre än boken.

Det verkar som att man i filmen förmodligen vävt in en del av andra boken i serien. Oavsett intrycket av den här boken skulle jag kunna tänka mig att läsa mer av trilogin för att läsa mer om Lara Jean och hennes familj.

Omdöme: Lättläst om ungdomsförälskelse och familjerelationer
Betyg: 3+

Bloggat om boken har Ewelinas bokblogg, Tickmicks blogg, Stories from the city, Fiktiviteter, Ulrica på Kulturkollo och Bokbabblarna

Mer om boken kan du läsa här.
Förlag: Scholastic
Sidor: 421
Betyg på Goodreads: 4,16 baserat på 367 759 betyg
Hur jag fick tag på den: Lånat av maken
Utläst 8 oktober 2019.