Från förlagets hemsida: Vad händer med ens liv när barnen flyttar hemifrån?
Vad återstår?
Och vad är det man ångrar?
I Flygfärdig har Linda Skugge lyckats fånga det breda spektrum av känslor som uppstår när barnen blivit så gamla att de är på väg ut i livet. Hon redogör om allt från önskan om att de ska få ett liv där de kan skriva härligt obekymrade instagraminlägg till den egna stora sorgen över den kommande ensamheten, liksom synnerligen enkla recept som lämpar sig för studentekonomin. Här finns även tankar kring det egna livet, förhållandet till de egna föräldrarna och den djupa orättvisan att föräldrar är som tröttast när barnen vill umgås med dem, men att föräldrarna senare får sitta ensamma och måla stenar vid köksbordet för att de inte längre är särskilt intressanta för barnen. Ett nytt liv kallar på dem.
Flygfärdig är en djupt vemodig och rolig tankebok om detta med att snart ha vuxna barn. Om när den riktiga ”århundradets kärlekshistorian” tar slut. På riktigt. För när man har stora barn, vad är man då?

Flygfärdig. Om när barnen lämnar boet av Linda Skugge kom ut 20 april 2018. Linda Skugge är en svensk författare, krönikör och översättare. Hennes första bok, Lindas samlade, kom 1996 och var en samling av hennes krönikor. Hon har sedan dess gett ut flera böcker och är nu kolumnist på Aftonbladet.

På Instagram dök kommentarer om den här boken upp. Eftersom vår dotter flyttade hemifrån i mitten av augusti funderar jag mycket på vad som händer med henne och med oss andra i familjen i den processen. Spontant så lånade jag den på biblioteket, och klämde in den i läsningen.

Flygfärdig. Om när barnen lämnar boet är en lättläst betraktelse över Linda Skugges personliga upplevelser kring föräldraskap. Den är en blandning av citat från andra författare och böcker, egna upplevelser, och enkla recept. Jag hade stora förväntningar på Flygfärdig, med tanke på var jag befinner mig i livet, med en dotter som just flyttat. Hade mina egna upplevelser mer stämt med Linda Skugges, om den träffat ”mitt i prick” hade jag säkert tyckt att Flygfärdig varit riktigt bra. Nu känner jag inte igen mig i mitt föräldraskap, utan upplever att Flygfärdig mer handlar om Linda Skugges egen uppväxt och hennes egen ångest än om hur man känner när barnen flyttar ut. Det finns ett par citat/stycken som jag tycker är riktigt bra, men mer är det tyvärr inte. Något stöd i mina tankar om vad flytten inneburit för oss och vår familj hittar jag inte alls.

Mycket i Flygfärdig upplever jag är en rädsla för vad man som förälder överför på barnen, samtidigt som hon beskriver situationer där det är just det hon gör. Jag känner ibland samma sak, att jag önskar jag inte överfört vissa drag (genom såväl arv och miljö) men samtidigt är jag så tokstolt över våra barn, hur de är och hur de agerar, att jag inte kan spendera min tid att ångra. Det finns också en del saker som jag är glad över att jag och min man överfört till barnen. Det finns en sak som tydligt framstår som positiv i Flygfärdig och det är kärleken till språk och läsande som överförs till barnen.

Det är mycket i Flygfärdig som kommer från andra författare och böcker, och där kan man hitta en hel del bra. Det är något som imponerar på mig, att väva in citat från andra som fungerar. Själv kommer jag aldrig ihåg de där bra citaten. Men recepten förstår jag mig inte på alls.

Jag kan mycket väl tänka mig att ge Linda Skugge en chans till. Flygfärdig är välskriven och hon har en fin språkkänsla. Men den gav mig inte det jag hade förväntat mig.

Omdöme: Lättläst betraktelse över föräldraskap
Betyg: 3

Bloggat om boken har Fru Es böcker, Carolina läser och Feministbiblioteket

Mer om boken kan du läsa här.
Förlag: Volante
Sidor: 243
Betyg på Goodreads: 3,41 baserat på 29 betyg
Hur jag fick tag på den: Lånat på bibliotek
Utläst 5 oktober 2019.