Roy och Celestial personifierar den amerikanska drömmen och bilden av det nya svarta Södern. Han är ung affärsman, hon en lovande konstnär. Men precis när de ska inleda sitt liv tillsammans, händer något som sliter dem isär. Roy blir anklagad för ett brott som Celestial är övertygad om att han inte har begått, och han döms till tolv års fängelse. Trots att Celestial alltid varit självständig känner hon sig vilsen och övergiven, och när domen efter fem år upphävs och Roy kan återvända hem, är den kärlek som en gång fanns inte lika självklar. Går det att rädda ett äktenskap som berövats sitt fundament?

Ett amerikanskt äktenskap av Tayari Jones hade recensionsdatum 11 september 2019. I original heter den An American Marriage och kom ut 2018. Tayari Jones är en amerikansk författare som debuterade 2002 med Leaving Atlanta. Ett amerikanskt äktenskap, som är hennes fjärde roman, har tilldelats Women’s Prize for Fiction 2019 och var nominerad till National Book Award 2018.

Jag fick ett mejl med en fråga om jag var intresserad av att läsa den här boken. Jag hade inte hört talas om den innan men beskrivningen gjorde mig intresserad så jag tackade ja.

Ett amerikanskt äktenskap är en berättelse i många lager. Tayari Jones visar upp en stark berättarkonst som imponerar mig. Ett amerikanskt äktenskap är uppbyggd som en brevroman, en berättarstil som jag normalt har svårt för, men som Tayari Jones visar sig behärska väl. Jag hade en bild av Ett amerikanskt äktenskap och en viss förväntan, men ganska snart upptäckte jag att det var en annan sorts berättelse än jag hade förväntat mig. Så här i efterhand kan jag inte exakt definiera skillnaden, kanske trodde jag att den skulle ha mer att göra med brottet som Roy anklagas för. Men relativt liten del handlar om det, och nästan inget om rättegången. Ett amerikanskt äktenskap är ingen spänningsroman, det är en berättelse om relationer, vad som är en stark grund och vilka uppoffringar man gör eller förväntas göra. Samtidigt är det en del av styrkan med Ett amerikanskt äktenskap att den inte låter sig placeras i ett fack, utan blir vad läsaren gör den till.

I början av läsningen hade jag problem med berättarrösterna och ett som jag upplevde lite torftigt språk, men snart var jag fast i berättelsen, och såg berättandet snarare som en styrka.  Ett amerikanskt äktenskap drog och lockade mig och krävde uppmärksamhet, även när jag inte läste den. Jag funderar på berättelsen och tänker mycket på karaktärerna efter att jag slutat läsa boken. Som en bas för hela historien ligger den rasism som genomsyrar det amerikanska samhället, till den grad att många inte reflekterar över det. En stor del av styrkan i Ett amerikanskt äktenskap ligger i Tayari Jones förmåga att berätta en historia men låta läsaren fylla tomrummen och läsa mellan raderna.

Trots att karaktärerna intresserar mig och lever kvar hos mig så har jag svårt att få en bild av hur de ser ut. Deras personligheter är i fokus och utseendet mindre. Mot slutet inser jag att jag målat upp en annan bild av deras fysiska utseende än vad författaren har menat.

Jag skulle definitivt kunna tänka mig att läsa mer av Tayari Jones om jag får chansen. Är lite avundsjuk på er som lyssnade på henne på Bokmässan också, kan tänka mig att det var ett intressant samtal

Omdöme: Välskrivet om relationer i skuggan av samhällets fördomar
Betyg: 4+

Bloggat om boken har epiloger.blogg.se, Enligt O, Breakfast Bookclub och Ulrica på Kulturkollo

Mer om boken kan du läsa här.
Förlag: Forum
Originaltitel: An American Marriage
Översättare: Hanna Axén
Sidor: 322
Betyg på Goodreads: 3,97 baserat på 172 156 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar
Utläst 4 oktober 2019.