Drømmenes gud av Gard Sveen

1982: I et Beirut revet i filler av borgerkrig, og med israelske tanks rullende inn, møter en sykepleier og en gift ambassadør hverandre. Sammen med et knippe andre nordmenn holder de stand. I sommervarmen i 2017 blir den tidligere ambassadøren Leif Wilberg sprengt i lufta av en bilbombe. Hans kone, Hanna Svarstad, er sporløst forsvunnet. Tommy Bergmann, fra PST, skjønner at han må begynne å nøste i fortiden for å finne sannheten.

Drømmenes gud av Gard Sveen kom ut i september 2019. Gard Sveen är en norsk författare som debuterade 2013 med Den siste pilegrimen, den första i serien om Tommy Bergmann, som vann Rivertonpriset 2013 och Glasnyckeln 2014. Den svenska översättningen nominerades till Svenska Deckarakademins pris 2016. Drømmenes gud är den femte delen i serien om Tommy Bergmann.

Jag läser mycket norsk krim, och Gard Sveen tillhör mina favoritförfattare i genren. Det är bara den första boken av honom som översatts till svenska och jag förstår faktiskt inte varför. Jag har läst alla böcker i serien och nya böcker av honom är det ”autobuy” på. När maken skulle göra en beställning på böcker, så fick den här också komma med. Sprillans ny. Prio i läsningen fick den också.

Drømmenes gud är en välskriven och snyggt uppbyggd historia. Jag skulle inte klassa den som krim (deckare), utan mer spionthriller eller politisk thriller. Gard Sveen är senior rådgivare i det norska försvarsdepartementet och i Drømmenes gud märks det att han är väl insatt generellt i det politiska spelet, och i skeendena under 80-talet i MellanösternBerättelsen utspelar sig i två tidsepoker och i två olika miljöer, och jag tycker det utnyttjas väl för att driva historien framåt. Men tyvärr tycker jag aldrig att det blir riktigt spännande, jag blir aldrig riktigt nyfiken på vad som ska hända härnäst.

I vissa bitar är Drømmenes gud mycket intressant. Att den är välskriven och fakta känns väl underbyggda gör att det känns som om jag lär mig något och läsningen flyter lätt. Det är obegripligt ohyggliga verkliga händelser som ligger till grund, vilket också gör att det lilla blir precis litet. Tommy Bergmanns väl och ve, liksom Leifs och Hannas öde engagerar inte i relation till kränkningar av mänskliga rättigheter. Jag greppar heller inte riktigt vad Gard Sveen vill ha sagt med historien. Tar han ställning för eller emot något, eller är det just bara en historia?

Tommy har utvecklats mycket som karaktär i den här serien. I början var han en av de vidrigaste huvudpersoner som jag läst om i en deckare, men nu är han ganska normal. Hans värsta karaktärsdrag har försvunnit. Det är han som känns mest levande, de övriga karaktärerna blir det svårt att komma nära trots allt man får veta om dem.

Gard Sveen är en skicklig författare, och jag kommer att fortsätta hålla utkik efter hans böcker.

Omdöme: Välskriven spionthriller i flera lager
Betyg: 4-

Bloggat om boken har Tine sin blogg och ebokhyllami

Förlag: Cappelen Damm
Sidor: 298 sidor
Betyg på Goodreads: 3,67 baserat på 3 betyg
Hur jag fick tag på den: Nyinköpt
Utläst 27 september 2019.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.