Det har hunnit bli nytt år på begravningsbyrån Tranan. Sandra står inför nya utmaningar efter att hon än en gång har gett upp tanken på att återvända till sin vardag som ekonom. En del av henne längtar tillbaka det gamla vardagstrygga livet, men en annan del håller på att rota sig i den nya tillvaron som platschef på Tranan. Och här går det inte riktigt som Sandra och de andra i personalen har tänkt sig.
Ett uteblivet arvode, ett illavarslande beroende och ett oväntat dödsfall ställer allt på sin spets. Sandra tvingas in i en roll som hon inte känner sig bekväm i och som hotar inte bara Tranans rykte och ekonomi, utan även hennes nyfunna livsglädje. I bakgrunden fortsätter Sandra ändå med sina försäljningsplaner – bara genom att sälja byrån kan mostern köpa tillbaka huset och hon kan flytta hem igen. Sandra fräschar upp de mörka lokalerna och äntligen tycks den hemska receptionen bytas ut. Allt för att göra Tranan mer attraktiv på marknaden. Men det tycks alltid vara något som hindrar affären från att gå i lås. Är det någon på byrån som i hemlighet försöker hindra att försäljningen blir av eller har Sandra helt enkelt dålig tajming? Är Sandras mod och viljestyrka tillräcklig för att framtiden för byrån och den älskade mostern ska ljusna? Och hur står sig egentligen Tranan i konkurrensen från den nyetablerade begravningsbyrån som säljer sina tjänster på ett helt nytt sätt?

Nu stormar det i dalens famn av Ewa Klingberg kom ut i juni 2019. Ewa Klingberg är en svensk författare som debuterade som romanförfattare 2016 med Manglade dukar och vikta servetter, den första boken i Huskvarnaserien. Hon skriver romaner såväl som noveller för veckopressen. Nu stormar det i dalens famn är den tredje delen i en ny serie, Begravningsbyrån Tranan. De två första delarna kom ut i mars respektive april i år.

Ewa Klingberg är en författare i feelgoodgenren som jag läst flera böcker av. Framförallt tycker jag om hennes Huskvarnaserie. Tidigare i år fick jag möjlighet att läsa den första delen om Begravningsbyrån Tranan, Där rosor faktiskt dör. Del 2 (Blott en begravning) läste jag på Bookbeat under en resa till Stockholm i början av september. Bara en vecka senare skulle jag till Stockholm igen över dagen, och då var det dags igen. Jag letade upp den här tredje delen på Bookbeat och läste den.

Nu stormar det i dalens famn är en mysig och underhållande feelgood som ger en glad känsla i kroppen. Jag gillar karaktärerna i den här serien, de är som verkliga personer och jag tänker på dem som vänner även när jag inte är mitt uppe i en bok. Initialt var jag ju lite skeptisk till feelgood på en begravningsbyrå men Ewa Klingberg ror det skickligt i land. Det är ett jobb som många andra, men främst handlar det om de efterlevande. De som jobbar på Begravningsbyrån Tranan är omtänksamma och vill verkligen alla väl, vilket skapar den rätta fina tonen.

Det är flera fina stunder som beskrivs i Nu stormar det i dalens famn. Kärleksbekymren som beskrivs känns realistiska, betydligt mer så än i en del andra böcker i den här genren. Sandra är ibland lite för velig/omständlig och jag kan tycka att hon ibland helt enkelt borde fråga (konfrontera) personerna runt omkring sig. Men så är ju en del människor.

Tempot i Nu stormar det i dalens famn är väl lågt för min smak, lägre än de två tidigare böckerna. Vissa delar av historien dras ut lite för mycket, vilket gör mig frustrerad. Men jag hoppas att trådarna knyts ihop i nästa bok som är den fjärde och avslutande.

I denna ljuva villervalla finns ute och jag har sparat ner den på Bookbeat för att läsa på någon av alla de resor jag ska ut på nu i oktober. Trots att jag föredrar fysiska böcker är det bra att ha någonting på mobilen, den är ju ändå med i packningen…

Omdöme: Mysig feelgood i en annorlunda miljö
Betyg: 3+

Bloggat om boken har och dagarna går, Boklysten och Läsvärd eller inte?

Mer om boken kan du läsa här.
Förlag: Historiska media
Sidor: 227
Betyg på Goodreads: 3,18 baserat på 44 betyg
Hur jag fick tag på den: Läst på Bookbeat
Utläst 11 september 2019.