Efter ett restaurangbesök en grådaskig marskväll i Uppsala svänger psykiatriker Nathalie Svensson och kommissarie Johan Axberg förbi sjukhuset, där Nathalies mamma är inlagd. Utanför entrén blir de vittnen till hur transplantationskirurg Isabella Falk kallblodigt skjuts till döds av en person i rånarluva.
För en kort sekund möter Johan den maskerade skyttens hatiska blick och medan Nathalie försöker rädda kollegans liv tar Johan upp jakten på skytten.
När det visar sig att en av Nathalies farligaste patienter har hotat Isabella Falk ber Uppsalapolisen både Nathalie och Johan om hjälp med fallet.
Ligger motivet i Isabella Falks privatliv eller är det ett av stadens kriminella gäng som hämnats för en misslyckad operation där en av deras ledare dog? Kanske finns det en koppling till kirurgens många Thailandsresor?

Skytten av Jonas Moström kom ut i september 2019. Jonas Moström är en svensk författare och läkare som debuterade 2004 med Dödens pendel, den första i hans deckarserie med kriminalkommisarie Johan Axberg och läkare Erik Jensen som utspelar sig i Sundsvall med omnejd. Himlen är alltid högre, som var den första i en serie om psyktatriker Nathalie Svensson, som utspelar sig i Uppsala/Stockholm, kom 2014. Därefter har de två serierna sammansmält till en serie. Skytten, som är Jonas Moströms femtonde bok, är den sjätte boken om Nathalie Svensson, Johan Axberg och deras kollegor.

Jag har läst alla Jonas Moströms böcker utom novellsamlingen han gett ut med sin dotter. Hans deckarserie/serier utspelar sig i Sundsvall där jag bor, och i Uppsala där jag växte upp och bodde i många år. Jag var intresserad av att läsa Skytten och förlaget var vänligt nog att skicka ett recensionsexemplar.

Skytten är en lättsmält deckare som ger underhållning och distraktion. Den är också mycket lättläst. Den utspelar sig helt i Uppsala med omnejd och det är många miljöer som jag, som gammal uppsalabo, känner igen mig. Det är rätt ingående beskrivningar av hur Johan och Nathalie åker mellan olika ställen, där det är lätt att följa med (förmodligen lika enkelt via en karta om man inte kan Uppsala). Akademiska sjukhuset och hela det området är en intressant miljö som beskrivs bra, och jag hade gärna läst mer om det.

Det finns många möjliga trådar i Skytten vad gäller skyldiga och det är positivt i en deckare. Men mysteriet och lösningen tycker jag är ”sådär”. Jonas Moström är, precis som mordoffret Isabella Falk, läkare, och jag var besviken på att han inte utnyttjar sina läkarkunskaper mer när han ska måla upp hennes liv och agerande. Jag tror jag hade lärt mig mer då, nu känns mycket ytligt beskrivet.

Den första serien om Johan Axberg och hans vän Erik Jensen uppskattade jag i början men blev så småningom trött på karaktärerna. Därför tyckte jag det blev en energikick med den nya serien om Nathalie Svensson och hennes kollegor i gärningsmannaprofilgruppen. Men jag gillar inte alls hur Nathalie utvecklats. Från att ha varit en professionell överläkare, specialiserad på psykopater, som bidrar till att förstå brottslingarna, är hon nu ett jamsigt mähä som trånar efter Johan Axberg och agerar irrationellt. Och Johan blir mer och mer osympatisk. Kvinnoporträttet är inte smickrande.

Det här var inte min favorit i serien, men jag kommer att ge den här serien en chans till när nästa bok kommer. Jonas Moström ska jag lyssna på när han kommer till Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall, det brukar vara trevligt och intressant.

Omdöme: Lättläst deckare i Uppsalamiljö.
Betyg: 3

Bloggat om boken har Mysterierna

Mer om boken kan du läsa här.
Förlag: Lind o Co
Sidor: 364
Betyg på Goodreads: 3,47 baserat på 17 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar
Utläst 11 september 2019.