Välkommen till Flanagans av Åsa Hellberg

Ny romanserie med drama, kärlek och intriger. På hotell Flanagans i London kan allt hända. Här möts 1960-talets jetset, aristokrater och affärsmän, och att inte få en inbjudan till Lindas Lansings mytomspunna fester är en katastrof. Men Linda är i grund och botten en främmande fågel i denna värld. Hon är från början en enkel flicka från Fjällbacka, och hennes intrigerande kusiner anser att hon borde sälja hotellet till dem och återvända till Sverige. Trots att många år har gått sedan Linda ärvde Flanagans är hon fortfarande inte accepterad, och nu tvingas hon än en gång kämpa mot sina fiender för att behålla faderns livsverk. Linda är beredd att strida för Flanagans, men undrar plötsligt om det är värt uppoffringarna. Är hon verkligen lycklig?

Välkommen till Flanagans av Åsa Hellberg kom ut 4 september 2019. Åsa Hellberg är en svensk författare som debuterade 2009 med Casanovas kvinna, som var självbiografisk. Hon har därefter gett ut ett flertal feelgoodromaner, bl.a. den välkända trilogin om Sonja. Välkommen till Flanagans är den första i en ny serie.

Jag fick ett mejl med en fråga om jag var intresserad av ett recensionsexemplar av Välkommen till Flanagans. Det fanns något lockande i beskrivningen som gjorde att jag tackade ja. Dessutom hade jag sen tidigare varit nyfiken på Åsa Hellbergs författarskap. Den blev relativt högt prioriterad i läshögen eftersom det var ett recensionsexemplar. Roligt var också att boken anlände med en rumsnyckel till ett rum på hotellet 🙂

Välkommen till Flanagans är en välskriven och mycket charmig berättelse. Den var precis vad jag behövde – lättläst och en bladvändare i en bemärkelsen att jag sträckläste den. Det gick inte att sluta att läsa, jag t.om. hetsläste mot slutet. När jag läst ut den på bara två dagar så var det som att lämna goda vänner och verkliga personer, och det är för mig det ultimata beviset på att författaren nått fram till mig. Slutet berörde mig så jag fick tårar i ögonen. Välkommen till Flanagans innehåller en härlig blandning av lyxiga miljöer, målmedvetenhet, kärlek och framförallt starka kvinnor.

En av styrkorna med Välkommen till Flanagans är karaktärsteckningarna av kvinnorna i den här miljön. Jag älskar att det här handlar om kvinnor som är starka trots att de blir tilltufsade av omgivningen. Kvinnorna stöttar varandra och ser varandras kvaliteter. Tvärtemot schablonbilden av att kvinnor motarbetar varandra. Det här tycker jag är en trend i modern svensk litteratur och det är i mina ögon bara positivt. Möjligen kan man säga att det finns lite väl få vettiga män i Välkommen till Flanagans, de flesta är genuint otrevliga typer. Så illa är det i alla fall inte i min verklighet.

Hotellet Flanagans är en speciell miljö, och här har Åsa Hellberg verkligen lyckas skapa någonting härligt. Det är som en hemmiljö fast också en arbetsplats. Det är lyx och flärd, men det är också en plats för hårt arbete. Jag lyssnade på Åsa Hellberg live när hon i Facebookgruppen Feelgoodfredag (leta upp den om ni gillar Feelgood!) berättade om hur hon hittat miljöerna. Jag googlade snabbt på ställena hon nämnde och blev ännu mer fascinerad. Hon använder också feelgoodarenan för att belysa kvinnornas situation i den eran, men också andra samhälleliga fenomen och beteenden, som vardagsrasism och klasskillnader.

Välkommen till Flanagans är en generationsroman och även det är jag svag för, i alla fall när den har karaktärer av det här slaget. Jag har förstått att nästa bok i serien ska utspela sig på 80-talet och mer fokusera på nästa generation. Helt klart är att jag kommer att vilja läsa den och så snart som möjligt.

Omdöme: Lättläst och charmig feelgood som lyser upp vardagen.
Betyg: 5-

Bloggat om boken har Johannas deckarhörna, Olivias deckarhylla, Västmanländskans bokblogghyllan och Zellys bokhylla

Mer om boken kan du läsa här.
Förlag: Forum
Sidor: 331
Betyg på Goodreads: 3,63 baserat på 27 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar
Utläst 8 september 2019.

6 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.