När hösten infinner sig börjar Sandra så smått komma tillrätta med sitt nya liv i Tranås.Tranan får i uppdrag att sköta en stor begravning och Sandra känner att hon kan lägga de ekonomiska bekymren åt sidan och istället fokusera på försäljningen av byrån. Hon ser framför sig hur hon om kvällarna ska krypa upp i fåtöljen med en kopp te och en god bok medan höstvindarna viner utanför knuten.
Men när det visar sig att den avlidne är en välkänd toppolitiker och familjens överhuvud tvingas hon tänka om, särskilt nu när deras skicklige begravningsentreprenör, Christoffer, har lämnat byrån. Samtidigt blir konkurrensen från den nyöppnade begravningsbyrån allt tuffare och trots Tranans goda inkomster räcker pengarna inte till.
När Sandra begår ett misstag som är oförlåtligt i den här branschen ser det riktigt illa ut för byrån. Med all sin kraft måste hon försöka bygga upp företagets renommé på nytt och minimera felstegen i framtiden.

Blott en begravning av Ewa Klingberg kom ut i april 2019.  Ewa Klingberg är en svensk författare som debuterade som romanförfattare 2016 med Manglade dukar och vikta servetter, den första boken i Huskvarnaserien. Hon skriver romaner såväl som noveller för veckopressen. Blott en begravning är den andra delen i en ny serie, Begravningsbyrån Tranan. Första delen, Där rosor faktiskt dör, kom ut i mars 2019.

Ewa Klingberg är en av mina favoritförfattare i feelgoodgenren och jag tycker mycket om hennes Huskvarnaserie. Tidigare i år fick jag möjlighet att läsa den första delen om Begravningsbyrån Tranan, Där rosor faktiskt dör, och fick lust att läsa de följande böckerna också. En dag i september när jag skulle resa fram och tillbaka till Stockholm över dagen, behövde jag något mer än bara jobbmaterial att läsa, och då hittade jag Blott en begravning på Bookbeat på mobilen.

Blott en begravning är en mysig och mycket lättläst feelgood. Den passade mig bra i stämning, lättade upp och distraherade. Läsandet flöt och jag hade trevligt. Så trevligt att jag läste ut den på en dag. Det är en överraskning med den här serien att det fungerar med feelgood på en begravningsbyrå. Jag tycker man får mer förståelse för vad det kan innebära att arbeta på ett sådant ställe – och som sägs på ett ställe i en av de här böckerna, det handlar ju om att göra något fint för de efterlevande. Det finns faktiskt några riktigt fina och tänkvärda scener.

Karaktärsteckningarna är relativt bra, även om jag även i den här boken stör mig på att de inte pratar ut ordentligt, utan går omkring och tror och misstänker en hel del, i alla fall Sandra. Fast det hör nästan till genren… Jag tycker det ändå är enklare att förstå mig på Sandra än i den första boken. Att hon misstänker och spekulerar tillför en touch av ”mysterium”. Som läsare undrar man nästan lika mycket som hon. Men det som gör att jag tycker om böckerna är inte Sandra och hennes privatliv, utan Begravningsbyrån Tranan och de som arbetar där.

Böckerna i den här serien är som små fina praliner, och de tar slut snabbt. Därför började jag ganska snart på nästa del i serien. Sen finns det en fjärde del också som förmodligen kommer att bli läst på någon resa framöver. Böckerna hänger ihop väldigt mycket, de går nästan i varandra i berättandet, trots att det går lite tid mellan att de utspelar sig (i alla fall första och andra boken).

Omdöme: Småmysig och lättläst feelgood
Betyg: 4-

Bloggat om boken har med näsan i en bok, Läsvärd eller inte?, Johannas deckarhörna och Boklysten

Mer om boken kan du läsa här
Förlag: Historiska media
Sidor: 234 sidor
Betyg på Goodreads: 3,25 baserat på 60 betyg
Hur jag fick tag på den: Bookbeat
Utläst 4 september 2019.