Från Goodreads: It is 1911, and Jean is about to join the mass strike at the Singer factory. For her, nothing will be the same again.
Decades later, in Edinburgh, Connie sews coded moments of her life into a notebook, as her mother did before her.
More than 100 years after his grandmother’s sewing machine was made, Fred discovers a treasure trove of documents. His family history is laid out before him in a patchwork of unfamiliar handwriting and colourful seams. 
He starts to unpick the secrets of four generations, one stitch at a time.

The Sewing Machine av Natalie Fergie kom ut i april 2017. Natalie Fergie är en skotsk författare som tidigare arbetat som sjuksköterska. Hon är bosatt strax utanför Edinburgh. The Sewing Machine är hennes första roman och om processen som ledde fram till den kan du läsa här. Hon samlar på symaskiner och enligt hennes hemsida har hon elva stycken. The Sewing Machine är publicerad via Unbound som bygger på crowdfunding.

Jag hade inte hört talas om den här boken eller författaren tidigare, men när jag hittade den bland ”lokala” böcker på Waterstone i Edinburgh i somras så kunde jag helt enkelt inte motstå den. Dels för att den just utspelades lokalt, dels för att jag tycker om sömnad.

The Sewing Machine är en lättläst och engagerande berättelse. Historiska romaner är inte alltid min grej, men den här fångar mitt intresse. Det har förmodligen att göra dels med kopplingen till sömnad och dels med miljön som stundvis känns välbekant, eftersom jag läste den alldeles efter att vi lämnat Edinburgh. Mest förtjust är jag i tidslinjen som rör ”mellangenerationen”, dvs de delar som handlar om Connie. Boken växlar mellan de olika tidsåldrarna (1911, 1954 och 2016) och växelvis så drar de berättelsen framåt. Jag gillar också den roll som symaskinen och användningen av den får spela genom boken, vilket binder ihop berättelsen. The Sewing Machine är fint uppbyggt med en ömsint ton.

En styrka med The Sewing Machine är karaktärsteckningarna. Här tycker jag att Natalie Fergie lyckas överlag med de kvinnliga karaktärerna, i synnerhet som sagt var Connie. Fred är kanske den som jag uppskattar minst, trots att hans berättelse är i nutid och på så sätt i en välkänd miljö. När jag hade läst ut boken var det som att lämna en grupp vänner, och jag tänkte länge på deras berättelser. The Sewing Machine är också lärorik historiskt, och jag kan inte låta bli att leta mer på webben om strejken 1911 och hur förutsättningarna var då.

Även om Edinburgh och Leith ser annorlunda ut än vad det gjorde 1911 så känner jag ändå igen områdena som Jean upplever vid sin ankomst, och de delar där Connie senare rör sig. Det gör boken ännu mer levande.

Jag skulle gärna läsa mer av Natalie Fergie men tyvärr verkar det här vara hennes enda bok hittills. Enligt information som jag läser på nätet så publicerades den här boken först via sajten Unbound, som bygger på crowdfunding. Spännande nya vägar som litteratur kan ta.

Omdöme: Fin berättelse i ömsint ton om flera generationer där sömnad haft betydelse på olika sätt.
Betyg: 4+

Mer om boken kan du läsa här och här.
Förlag: Unbound
Sidor: 338
Betyg på Goodreads: 4,07 baserat på 6 135 betyg
Hur jag fick tag på den: Nyligen inköpt i Edinburgh
Utläst 31 juli 2019.