10 Minutes 38 Seconds in This Strange World av Elif Shafak

Från förlagets hemsida: ‘In the first minute following her death, Tequila Leila’s consciousness began to ebb, slowly and steadily, like a tide receding from the shore…’
For Leila, each minute after her death recalls a sensuous memory: spiced goat stew, sacrificed by her father to celebrate the birth of a yearned-for son; bubbling vats of lemon and sugar to wax women’s legs while men are at prayer; the cardamom coffee she shares with a handsome student in the brothel where she works. Each fading memory brings back the friends she made in her bittersweet life – friends who are now desperately trying to find her . . .

10 Minutes 38 Seconds in This Strange World av Elif Shafak kom ut 6 juni 2019. Elif Shafak är en turkisk författare som har översatts till femtio språk och har vunnit diverse internationella litterära priser. Hon har gett ut 17 böcker varav 11 romaner. 10 Minutes 38 Seconds in This Strange World är hennes senaste bok. Elif Shafak har också flera akademiska examina inom statsvetenskap. Hon är en stark förespråkare för mänskliga rättigheter, feminist och samhällsdebatör. I sitt hemland Turkiet ses hon som en kontroversiell person. 10 Minutes 38 Seconds in This Strange World är nominerad till  Booker Prize 2019.

Jag upptäckte Elif Shafak i och med att jag lästa Bastarden från Istanbul 2011. Både den och Honour, som jag läste några år senare, tog mig med storm och fick högsta betyg. Eftersom jag har en oläst bok av henne hemma så satte jag upp henne i Vi möts igen 2019. När vi var i Edinburgh fick jag syn på 10 Minutes 38 Seconds in This Strange World och kunde inte motstå den. Exemplaret var också signerat av författaren.

10 Minutes 38 Seconds in This Strange World är en helt fantastisk bok. Det går inte att göra den rättvisa med en beskrivning av handlingen, då berättelsen vindlar fram och tillbaka på ett sätt som är svårt att återge. Som läsare blir jag ständigt överraskad över de vändningar som historien tar. Språket är underbart och 10 Minutes 38 Seconds in This Strange World är en njutning att läsa. Elif Shafak har en otroligt fin ton i sitt berättande, och ett sinne för historier. Hon är en historieberättare som inte är så vanligt i modern litteratur. Hennes ton och det budskap hon förmedlar gör att jag tar 10 Minutes 38 Seconds in This Strange World till mitt hjärta. Det här är en stark kandidat till årets bästa bok.

Att beskriva en människas tankar omedelbart efter döden kunde vara provocerande för en naturvetare som jag själv. Men trots att jag inte alls tror på det så är det här fiktion och det tar inte lång stund innan jag dras med till fullo i berättelsen. 10 Minutes 38 Seconds in This Strange World är en fin berättelse om vänskap och mod, som befolkas av den mest udda uppsättningen av karaktärer som jag sett på länge. Trots det, eller kanske beroende på det, så tar jag karaktärerna till mitt hjärta. 10 Minutes 38 Seconds in This Strange World har utsatta människor i fokus, det är en pamflett för mänskilga rättigheter. Det är också en stark berättelse om kvinnor i ett patriarkalt samhälle och deras inneboende styrka.

Elif Shafak är en mästare på att beskriva människor men också miljöer. Istanbul blir en levande miljö, en alldeles egen karaktär i berättelsen. Att jag varit i Istanbul är förmodligen en fördel, jag får samma känsla som jag hade vi det besöket, och kan le igenkännande åt vissa saker.

10 Minutes 38 Seconds in This Strange World bekräftar att Elif Shafak är en av mina favoritförfattare. Jag borde med andra ord prioritera den olästa boken av henne som står i hyllan.

Omdöme: En stark och fascinerande berättelse om kvinnor i ett patriarkalt samhälle och deras inneboende styrka.
Betyg: 5

Bloggat om boken har och dagarna går

Mer om boken kan du läsa här och här.
Förlag: Penguin
Sidor: 306
Betyg på Goodreads: 4,07 baserat på 1 517 betyg
Hur jag fick tag på den: Nyligen inköpt i Edinburgh
Utläst 5 augusti 2019.

12 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.