Från webben: At the doors of a charming country church, an unspeakable act destroys a wedding party. A huge manhunt ensues. The culprit is captured. The story is over.
Except it isn’t. For Alan Banks, still struggling with a tragic loss of his own, there’s something wrong about this case — something unresolved. Reteaming with profiler Jenny Fuller, the relentless detective deeper into the crime… deep enough to unearth long-buried secrets that reshape everything Banks thought he knew about the events outside that chapel. 
And when at last the shocking truth becomes clear, it’s almost too late.

Sleeping in the Ground av Peter Robinson kom ut 2016. Den finns översatt till svenskan med titeln Skuggan av tvivel. Peter Robinson är en brittisk författare som bor i Kanada. Han debuterade 1987 med Gallows View som är den första i serien om Alan Banks. Några av böckerna i serien har också filmatiserats. Sleeping in the Ground är den 24 delen i serien om Alan Banks och hans kollegor.

Jag har läst alla tidigare delar i den här serien, och när det kommer en ny brukar jag önska mig den. Till julen 2017 så fick jag Sleeping in the Ground, men den blev stående oläst ända till nu. Den slapp med nöd och näppe undan att hamna i Hett i hyllan. Jag hade satt upp Peter Robinson i Vi möts igen 2019, och Sleeping in the Ground fick följa med på sommarens resa till Skottland.

Sleeping in the Ground är en lättläst brittisk deckare med bra flyt i språket. Berättelsen utvecklas, trots sin mycket dramatiska och obehagliga inledning, i ett ganska lugnt och makligt tempo. Det återkommande karaktärerna i polisstyrkan får ta mycket plats, delvis på bekostnad av mysteriet och mördarjakten. Tyvärr så blir jag aldrig riktigt absorberad och engagerad av Sleeping in the Ground. Det gjorde att jag t.o.m. pausade läsningen av den för att istället läsa en annan deckare.

Förra boken i den här serien, When the Music´s Over, tyckte jag var en av de bättre på senare år i den här serien, men tyvärr så gör Peter Robinson en dipp i Sleeping in the Ground gen. Återigen får Alan Banks ta för stor plats, trots att han passerat ett bäst före datum för länge sedan. Hans polisarbete är helt OK och han verkar intuition, men hans gubbighet och omoderna sätt vägs i den här boken inte upp av någon av de yngre karaktärerna. När jag tillfälligt avbröt läsningen så var det för att läsa min första bok av Ian Rankin. Han verkar ju ha låtit sin manliga gubbe få ta ett steg tillbaka för en ny generation poliser. Det borde Peter Robinson också våga.

När jag väl plockade upp Sleeping in the Ground och läste så var det lättläst och i viss mån njutbart, mycket beroende på det brittiska i stämning och miljöer, och på att språket flyter obehindrat. Jag är mycket förtjust i miljön som den här serien utspelar sig i.

Nästa bok i serien, Careless Love, står på min önskelista just nu. Jag tror den får stå kvar där, och att jag ger Peter Robinson en chans till ändå. Såsmåningom…

Omdöme: Lättläst brittisk deckare om hämndlystnad och skuld
Betyg: 3

Bloggat om boken har Mysterierna, Läsa & Lyssna och Freja Funderar

Mer om boken kan du läsa här och här. På svenska här och här.
Förlag: Orion Books
Sidor: 438 sidor
Betyg på Goodreads: 4,08 baserat på 4,439 betyg
Hur jag fick tag på den: Hyllvärmare
Utläst 31 juli 2019.