In a House of Lies av Ian Rankin

Från författarens hemsida: IN A HOUSE OF LIES
Everyone has something to hide
A missing private investigator is found, locked in a car hidden deep in the woods. Worse still – both for his family and the police – is that his body was in an area that had already been searched.
Everyone has secrets
Detective Inspector Siobhan Clarke is part of a new inquiry, combing through the mistakes of the original case. There were always suspicions over how the investigation was handled and now – after a decade without answers – it’s time for the truth.
Nobody is innocent
Every officer involved must be questioned, and it seems everyone on the case has something to hide, and everything to lose. But there is one man who knows where the trail may lead – and that it could be the end of him: John Rebus.

In a House of Lies av Ian Rankin kom ut 4 oktober 2018. Den har ännu inte kommit ut på svenska. Ian Rankin är en skotsk deckarförfattare som debuterade 1986 med The Flood. Mer om honom finns att läsa här. Han är mest känd för sin serie om John Rebus, som även filmatiseras.  Den första i serien, Knots and Crosses, kom ut 1987. Totalt har Ian Rankin kommit ut med 40 böcker. In a House of Lies är hans senaste bok, och det är också den 22 boken i serien om Rebus.

När vi skulle på semester jag och maken till Skottland så bestämde jag mig också för att försöka hitta böcker som utspelar sig ”på plats”. Det var förstås oemotståndligt för en deckarnörd som jag att köpa en bok av Ian Rankin. Lite mer överraskande var kanske att jag valde att köpa den nyaste boken i serien om Rebus, dvs bok 22, utan att ha läst en enda tidigare bok…

In a House of Lies är en välskriven deckare av hög kvalitet. Redan från början så fångas mitt intresse av berättelsen och framförallt karaktärerna. Språket är bra och lättläst, utan att vara för enkelt. Historien är uppbyggd så att man får omväxlande veta vad som händer med de olika huvudkaraktärerna, vilket driver berättelsen framåt. Det är inte  karaktärerna och miljöerna som gör In a House of Lies mycket läsvärd.

Jag köpte In a House of Lies för att vi var i Edinburgh och den utspelade sig där. Det gav verkligen en extra dimension att känna och se miljön när man läste. Det råkade vara så att delar av boken utspelade sig i det område där vi bodde och vistades mest, till den milda grad att jag förstod vilka telefonkiosker han skrev om! Hade jag inte varit i Edinburgh så hade jag undrat över dessa telefonkiosker, men det fanns verkligen många jämfört med i Sverige, och de användes. Personerna i In a House of Lies rör sig i flera delar av Edinburgh och det var ofta jag letade på kartan och plockade upp bilder på hur områdena såg ut. Ian Rankin lyckas förmedla både det visuella och stämningen i Edinburgh.

En av styrkorna i In a House of Lies är karaktärsteckningarna. Trots att jag inte läst en enda bok i serien tidigare så fångar såväl Sibohan Clarke som John Rebus mitt intresse. Men i synnerhet är det Sibohan som väcker min sympati, hon verkar vara en klok polis med omdöme och förmåga. John Rebus framstår som en rätt gubbig polis med en föråldrad syn på yrket, men med en förmåga att se komplexa sammanhang. Jag undrar om han utvecklats till ”gubbe” eller alltid varit så i serien. Även de andra karaktärerna inom gruppen av poliser är väl tecknade och intressanta.

Mysteriet var inte det mest spännande, och upplösningen gav ingen wow-känsla. Men jag uppskattade att lösningen byggde på polisernas insatser, om än ibland lite i utkanten av vad som kan tyckas OK.

Jag tyckte In a House of Lies var så bra att jag tänkte göra en satsning på att läsa fler böcker av Ian Rankin. Utan att veta hur hans skrivande utvecklats så vågade jag mig på att köpa de två första böckerna i hans serie innan vi lämnade Skottland (var och hur får ni läsa om senare). Den tredje står faktiskt här hemma i hyllan sen tidigare. Sen kommer jag parallellt att läsa nya böcker i den här serien skulle jag tro.

Omdöme: Spännande deckare i autentisk skotsk miljö
Betyg: 4+

Mer om boken kan du läsa här och här.
Förlag: Orion Books
Sidor: 438 sidor
Betyg på Goodreads: 4,19 baserat på 6 662 betyg
Hur jag fick tag på den: Nyinköpt i Edinburgh
Utläst 29 juli 2019.

2 kommentarer

  1. Ian Rankin är stabil rant igenom – oväntat att han inte lästs tidigare! Sällan wow-vilken-oväntad-upplösning men alltid underbara person och miljöskildringar. En av mina personliga favoriter.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.