Siden sammet av Maria Lang

Från webben: När Christer Wijk först ska besöka modeateljé Asta utgår han ifrån att ingenting av intresse skulle kunna hända på en sådan plats. Han ska dock bli motbevisad: där finns såväl en ovanligt vacker mannekäng som en klänning som passar hans Camilla, och snart påträffas dessutom en kvinna död i tillskärerskerummet …

Siden sammet av Maria Lang kom ut 1964. Maria Lang är pseudonym för Dagmar Lange, en svensk författare som är mest känd för sina kriminalromaner om Christer Wijk och Puck Bure. Hon debuterade 1949 med Mördaren ljuger inte ensam, och kom ut med minst en bok om året fram till 1990. Siden sammet är den sextonde boken i serien.

I min ambition att läsa serien om Christer Wijk hade jag med mig två böcker till Örebro när vi var där och hälsade på svärmor. Så snart jag läst ut den första (Tre små gummor) så påbörjade jag Siden sammet.

Siden sammet är en välskriven deckare av sin tid. Den är skriven med humor och jag gillar glimten i ögat som genomsyrar boken. Siden sammet utspelar sig inte i Skoga, utan i Stockholm, men i en mer eller mindre sluten miljö i form av modeateljén. Siden sammet innehåller en hel del som handlar om tyger och sömnad, men eftersom det under många år var ett av mina fritidsintressen så är det något som gör att jag gillar boken än mer. Språket är inte lika gammaldags som i de äldre deckarna av Maria Lang men så gavs den också ut 15 år efter debuten.

Karaktärerna är ibland något överdrivna men de fungerar väl till historiens uppbyggnad. Det faktum att Christer Wijk än en gång är närvarande redan innan brottet begås är förstås lite väl mycket av ett sammanträffande, men här är han i alla fall inom sitt mandat när han börjar utreda.

Jag tycker att Siden sammet innehåller bra beskrivningar av situationer och motiv till agerande som gör att man som läsare väl följer med och blir övertygad. Att man som läsare också inte får hela bilden direkt och faktiskt får syna karaktärernas berättelser av vad som hänt bidrar till att hålla intresset uppe. Mysteriet är väl uppbyggt och det är en pusseldeckare som håller måttet.

Jag kommer att fortsätta följa serien förstås och nästa del, De röda kattorna, står oläst i hyllan.

Omdöme: Välskriven pusseldeckare från 60-talet.
Betyg: 4-

Bloggat om boken har Bokhyllan

Mer om boken kan du läsa här .
Förlag: P A Norstedts
Sidor: 218
Betyg på Goodreads: 3,37 baserat på 67 betyg
Hur jag fick tag på den: Hyllvärmare
Utläst 21 juli 2019.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.